Velikonoční cukroví a jiné dobroty
Rády pečete, takže je vám beránek na Velikonoce málo? Zkuste letos křupavé kešu sušenky nebo delikátní perníčky s motivy svátků jara! Ze slaných tipů pro vás máme neodolatelnou jarní nádivku nebo pomazánku "jako křen", ve které zužitkujete vejce z pomlázky. Tak neváhejte a udělejte z Velikonoc gastronomickou událost!
Křupavé kešu sušenky
budete potřebovat
- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- vanilkový extrakt dle chuti
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia.
Velikonoční perníčky s vůní kardamonu
Budete na ně potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 3 lžíce tekuté melasy
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžíce mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžíce jedlé sody
- 100 ml vody
Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.
Velikonoční nádivka
Ingredience:
- 320 g uzeného masa
- 160 g bílého chleba bez okraje
- 100 g listů medvědího česneku
- 20 ml olivový olej
- 5 vajec
- 1 cibule
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička celého koriandru
- 1 lžička celého fenyklu
- Muškátový oříšek dle chuti
- Máslo na vymazání pečící formy
- Sůl, pepř
- Květy hluchavky, violky vonné, medvědího česneku a sedmikrásky
Postup:
Z plátků chleba odstraňte okraje, nakrájejte na menší kostky a dejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu. Česnek nasekejte na malé kousky a vsypte do mísy k ostatním surovinám. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánem a přidejte do mísy. Ke směsi přidejte vejce, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasucho praženým koriandrem s fenyklem, které jste rozdrtili v hmoždíři najemno. Všechny suroviny promíchejte a vložte do máslem vymazané pečicí formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Upečenou nádivku posypejte několika květy hluchavky, violky vonné, česneku a sedmikrásky.
Křenovo-vaječná pomazánka
Co budete potřebovat
- 200 g čerstvého krémového sýru
- 2–3 lžíce čerstvého křenu, jemně strouhaného
- 1 vejce uvařené na tvrdo
- lžička citronové šťávy
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý pepř
- semínka černého sezamu
Postup
Vejce oloupejte a najemno nastrouhejte, přidejte k němu křen, čerstvý sýr, osolte, opepřete a dolaďte citronovou šťávou.
Náš tip: Pomazánka chutná skvěle s čerstvým pečivem, ale také s topinkami!
Komentáře
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat