info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyUpečte na velikonoce dobroty, které návštěvám vyrazí dech

Upečte na velikonoce dobroty, které návštěvám vyrazí dech

Jahodový velikonoční věnec, plněné nepečené cukroví, křupavé kešu sušenky nebo jen tradiční beránek, který však vypadá jako živý? Udělejte letos z Velikonoc událost s pomocí vychytávek a receptů od TESCOMY. 
Zdobení dortů, zdobení cukroví

Jahodový velikonoční věnec

Na těsto budete potřebovat:
  • 250 ml vody
  • špetku soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 88 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 5 středně velkých vajec
  • 20 g mandlových lupínků na posypání
na cukrářský krém
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu
na šlehačkový krém
  • 170 g smetany na šlehání
  • 170 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr + vanilka
na čokoládovou ganache
  • jahody
  • 70 g hořké čokolády
  • 70 g šlehačkové smetany
  • cukr moučka na posypání
 
Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.
Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.
Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.
 

Postup:

Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.

Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.
Vykrajovátka s razítkem DELÍCIA, 3 ks, dinosauři
Razítko na sušenky DELÍCIA, 6 velikonočních motivů

Křupavé kešu sušenky

 

budete potřebovat
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt dle chuti
  • 1 žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g jemně mletých kešu oříšků
 
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia. 
Formičky na plněné cukroví DELÍCIA, 3 velikonoční tvary

Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)

Plněná část:
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce tmavého rumu
Ingredience smíchejte, uhněťte těsto, nechte v ledničce vychladit a poté pomocí formičky a tvořítka připravte duté cukroví.

Krémová náplň tradiční:

  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr (13 g)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce rumu
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Cukroví plňte připraveným krémem pomocí lžičky.
Tip: do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády.
 

Krémová náplň s pudingem:

  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
  • 2-3 lžíce tmavého rumu
Máslo utřete s cukrem a poté zlehka vmíchejte vychladlý puding a rum. Cukroví plňte pomocí zdobičky. Kolečka (linecké těsto): 140 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na hodinu uležet do ledničky. Poté z těsta vyválejte plát vysoký cca 3 mm, ze kterého vykrojte kolečka. Pečte v troubě do růžova, vychladlými kolečky uzavřete naplněné cukroví
Keramická forma beránek DELÍCIA

Tradiční velikonoční beránek

Ingredience:
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce citronové šťávy
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sníh ze 4 bílků
  • 240 g polohrubé mouky
Z krupicového cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravte pěnu, do které postupně vmíchejte bílkový sníh a polohrubou mouku. Formu vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA  nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou. Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut. Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.

Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.