Svátek matek voní šeříkem

Datum publikování 11.5.2017

Jaro je mnohem veselejší, když rozkvetou šeříky. Jejich okouzlující vůně funguje jako přírodní antidepresivum, pohled na jejich bohaté květy stejně tak. A co teprve dobroty, které se z nich připravují! Věděli jste, že se z nich dá jednoduše vyrobit efektní šeříkový cukr nebo lahodný sirup? Zkuste to a překvapte letos maminky a babičky v jejich sváteční den netradičním dárkem plným jara a lásky.

Co budete potřebovat? Pár mladých květů šeříku, cukr, trochu času a nějaké hezké balení, které podtrhne výjimečnost dárku. Skvěle vypadá šeříkový cukr v nízkých skleněných dózách, šeříkovému sirupu naopak sluší stylové lahve s patentním uzávěrem. A samozřejmě nesmí chybět visačka s věnováním. Připraveno? Můžeme začít!

Šeříkový sirup

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky obraných květů šeříku (bez listů a větviček)
  • dobře vymytá láhev s klipem

Cukr rozpusťte ve vodě a přiveďte k varu. Vařte asi minutu, dokud se úplně nerozpustí. Do cukrové vody přidejte kvítky šeříku a vařte 15 minut. Poté sirup sceďte, nechejte vychladnout a přelejte do láhve s klipovým uzávěrem. Barvu můžete doladit šťávou z borůvek nebo malin.


Ze sirupu připravíte osvěžující voňavou limonádu, můžete ho přidat do smetanových krémů, sladké kaše nebo použít jako polevu na zmrzlinu či palačinky.

Šeříkový cukr

Do vymyté suché sklenice nasypejte menší vrstvu cukru a proložte kvítky šeříku. Ty by neměly být vlhké, aby cukr nezhrudkoval. Postupně prosypávejte a tvořte další vrstvy. Cukr i květy můžete přidávat od oka, stačí, když dodržíte poměr ingrediencí přibližně půl na půl. Až bude sklenice plná, uskladněte v temném a chladném místě. Šeřík cukr provoní přibližně za týden. Poté ho vysypejte na plech, pokud chcete, vyberte květy, nechejte proschnout a uložte zase zpátky do sklenice.


Šeříkovým cukrem si oslaďte čaj, pocukrujte sladké pečivo nebo přidejte rovnou do těsta na cupcakes, vafle či bábovku.

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit