Maso patří na gril

Datum publikování 16.5.2017

Denní teploty konečně dostaly rozum a drží se v přijatelném jarním režimu, je proto na čase naleštit grily, oprášit osvědčené recepty a vyhledat nové, jimiž si gurmánskou sezónu letos zpestříte poprvé. Vyzkoušejte třeba grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou nebo steak marinovaný v jogurtu. VAROVÁNÍ: Článek by neměli číst vegetariáni, mohli by podlehnout neovladatelné chuť na šťavnatý steak!

Grilování není jen výsadou majitelů domků se zahradou. Díky kompaktnímu Power Grilu PARTY TIME si můžete plnohodnotnou party užít třeba i na balkoně. Takže není na co čekat, vzhůru do řeznictví a šup s flákotou na rošt! A pokud si nejste jisti výběrem vhodného hovězího masa, vemte si s sebou náš malý tahák:

files/img blog/2017/GRILG/fillet-mignon.jpg

FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.

files/img blog/2017/GRILG/fillet.jpg

FILLET, či jinak TENDERLOIN, je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové. 

files/img blog/2017/GRILG/porterhouse.jpg

PORTERHOUSE je plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.

files/img blog/2017/GRILG/t-bone.jpg

T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.

files/img blog/2017/GRILG/rumpsteak.jpg

RUMPSTEAK jsou plátky steaku odkrojené z vykostěné zadní kýty.

files/img blog/2017/GRILG/striploin.jpg

STRIPLOIN STEAK, také známý jako NEW YORK STRIP, je steak z nízkého roštěnce.

files/img blog/2017/GRILG/sirloin.jpg

SIRLOIN STEAK – steak z nízkého roštěnce.

files/img blog/2017/GRILG/rib-eye.jpg

RIB EYE STEAK – hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce. 

files/img blog/2017/GRILG/flank.jpg

FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.

files/img blog/2017/GRILG/hanger.jpg

HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka. 

Hovězí steak marinovaný v jogurtu, čili a česneku

Teoreticky jste tedy připraveni. Jakmile si domů přinesete pečlivě vybrané maso, můžete se pustit do díla.

Co budete potřebovat

4 ks hovězího steaku (cca 600 g rib eye, flank či sirloin – svíčková), 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, sušené čili papričky dle chuti, česnek dle chuti, sůl, listová petržel

Postup 

Smíchejte jogurt, petržel, citrónovou šťávu, čili, česnek a sůl. Do zip sáčku vložte porce masa a jogurtovou marinádu kterou důkladně vetřete do masa. Takto připravené maso vložte do lednice a nejlépe přes noc nechte marinovat. Marinádu před grilováním odstraňte z masa a vkládejte na rozpálený gril.
 

 

Co je vlastně to "médium"

Pro to, abyste si vychutnali perfektní grilovaný steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizéru. A kdy steak dochutit? Až úplně na konec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem.

files/img blog/2017/GRILG/steak-raw.jpg

VERY RARE/BLUE – velmi jemně propečení, téměř syrový, krvavý

DOBA OPÉKÁNÍ:  2 minuty z každé strany

BARVA: zcela červená

VNITŘNÍ TEPLOTA: 46–49 °C

files/img blog/2017/GRILG/steak-rare.jpg

RARE – jemně propečený, mírně růžový

DOBA OPÉKÁNÍ:  2,5 minuty z každé strany

BARVA: z vnějšku šedohnědá a uprostřed červená

VNITŘNÍ TEPLOTA: 52–55 °C

files/img blog/2017/GRILG/steak-medium-rare.jpg

MEDIUM RARE – slabě propečený, růžový

DOBA OPÉKÁNÍ: 3 minuty z každé strany

BARVA: uvnitř načervenale růžová

VNITŘNÍ TEPLOTA: 55–60 °C

files/img blog/2017/GRILG/steak-medium.jpg

MEDIUM – středně propečený

DOBA OPÉKÁNÍ: 4 minuty z každé strany

BARVA: kolem středu plně růžová

VNITŘNÍ TEPLOTA: 60–65 °C

files/img blog/2017/GRILG/steak-medium-well.jpg

MEDIUM WELL – propečený

DOBA OPÉKÁNÍ: 4–4,5 minuty z každé strany

BARVA: kolem středu slabě růžová

VNITŘNÍ TEPLOTA: 65–69 °C

files/img blog/2017/GRILG/steak-well-done.jpg

WELL DONE – zcela propečený

DOBA OPÉKÁNÍ: 4,5 minuty z každé strany

BARVA: kolem středu šedo-hnědý, z vnějšku zcela hnědý

VNITŘNÍ TEPLOTA: do 70–100 °C

Grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Gril si umí hravě poradit nejen s hovězím, ale dokáže proměnit v gurmánský zázrak jakékoli maso. Vyzkoušejte, jaké divy dokáže třeba s kuřecími prsy.

Co budete potřebovat

Kuřecí špízy: 500 g kuřecích prsou

Marináda: 1 oddenek zázvoru, stvol citronové trávy, 1 šalotka, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce arašídového oleje

Arašídová omáčka: 400 ml kokosového mléka, 1 hrnek nesolených arašídů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky tamarindové šťávy, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oleje.

Postup 

Suroviny na marinádu rozmixujte do hladké pasty. Kuřecí prsíčka nakrájejte na silnější kousky. Ty napichujte a současně omotávejte okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřete olejem a vložte do menšího pekáčku. Přelijte marinádou a nechte několik hodin marinovat. Odleželé špízy otřete od marinády a grilujte za občasného otáčení a potírání olejem dozlatova.

Suroviny na omáčku rozmixujeme a vzniklou pastu zahřejeme – nevaříme!

 

Náš tip

Správný "gril-chef" má mít pořádné nářadí. Co třeba linie PRIVILEGE? Kvalitní nerez ocel, odolné gumovníkové dřevo a atraktivní design pánové i dámy grilu rozhodně ocení.

 

 

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

319 Kč (vč. DPH)
Akce Video
255 Kč (vč. DPH)
-20 %
119 Kč (vč. DPH)
Akce Video
95 Kč (vč. DPH)
-20 %
999 Kč (vč. DPH)
Akce Video
799 Kč (vč. DPH)
-20 %
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-33 %
259 Kč (vč. DPH)
Akce Video
207 Kč (vč. DPH)
-20 %
999 Kč (vč. DPH)
Akce Doporučujeme Video
799 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
299 Kč (vč. DPH)
-50 %
2 999 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
2 399 Kč (vč. DPH)
-20 %
199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
159 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
159 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %
1 199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
959 Kč (vč. DPH)
-20 %
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
479 Kč (vč. DPH)
-20 %
299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %