info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéCo na gril? Maso hraje stále prim

Co na gril? Maso hraje stále prim

Na gril patří celá řada potravin, počínaje masem, zeleninou, ovoce a konče sýry, např. skvělým haloumi. A protože denní teploty konečně dostaly rozum a drží se v přijatelném jarním režimu, je proto na čase naleštit grily, oprášit osvědčené recepty a vyhledat nové, jimiž si gurmánskou sezónu letos zpestříte poprvé. Vyzkoušejte třeba grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou nebo steak marinovaný v jogurtu. VAROVÁNÍ: Článek by neměli číst vegetariáni, mohli by podlehnout neovladatelné chuť na šťavnatý steak!

Grilování není jen výsadou majitelů domků se zahradou. Díky kompaktnímu Power Grilu PARTY TIME si můžete plnohodnotnou party užít třeba i na balkoně. Pomůže vám i kvalitní grilovací náčiní. Použít můžete samozřejmě i klasické grily na dřevěné uhlí nebo plynové grily. Takže není na co čekat, vzhůru do řeznictví a šup s flákotou na rošt! A pokud si nejste jisti výběrem vhodného hovězího masa, vemte si s sebou náš malý tahák:

FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.

FILLET, či jinak TENDERLOIN, je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové. 

PORTERHOUSE je plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.

T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.

RUMPSTEAK jsou plátky steaku odkrojené z vykostěné zadní kýty.

STRIPLOIN STEAK, také známý jako NEW YORK STRIP, je steak z nízkého roštěnce.

SIRLOIN STEAK – steak z nízkého roštěnce.

RIB EYE STEAK – hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce. 

FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.

HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka.

Hovězí steak marinovaný v jogurtu, čili a česneku

Teoreticky jste tedy připraveni. Jakmile si domů přinesete pečlivě vybrané maso, můžete se pustit do díla.

Co budete potřebovat
4 ks hovězího steaku (cca 600 g rib eye, flank či sirloin – svíčková), 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, sušené čili papričky dle chuti, česnek dle chuti, sůl, listová petržel

Postup
Smíchejte jogurt, petržel, citrónovou šťávu, čili, česnek a sůl. Do zip sáčku vložte porce masa a jogurtovou marinádu kterou důkladně vetřete do masa. Takto připravené maso vložte do lednice a nejlépe přes noc nechte marinovat. Marinádu před grilováním odstraňte z masa a vkládejte na rozpálený gril.
Grilovaný steak - obrázek


Co je vlastně to "médium"

Pro to, abyste si vychutnali perfektní grilovaný steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizéru. A kdy steak dochutit? Až úplně na konec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem.

VERY RARE/BLUE – velmi jemně propečení, téměř syrový, krvavý
DOBA OPÉKÁNÍ:  2 minuty z každé strany
BARVA: zcela červená
VNITŘNÍ TEPLOTA: 46–49 °C

RARE – jemně propečený, mírně růžový
DOBA OPÉKÁNÍ:  2,5 minuty z každé strany
BARVA: z vnějšku šedohnědá a uprostřed červená
VNITŘNÍ TEPLOTA: 52–55 °C

MEDIUM RARE – slabě propečený, růžový
DOBA OPÉKÁNÍ: 3 minuty z každé strany
BARVA: uvnitř načervenale růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 55–60 °C

MEDIUM – středně propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu plně růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 60–65 °C

MEDIUM WELL – propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4–4,5 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu slabě růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 65–69 °C

WELL DONE – zcela propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4,5 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu šedo-hnědý, z vnějšku zcela hnědý
VNITŘNÍ TEPLOTA: do 70–100 °C

Grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Gril si umí hravě poradit nejen s hovězím, ale dokáže proměnit v gurmánský zázrak jakékoli maso. Vyzkoušejte, jaké divy dokáže třeba s kuřecími prsy.

Co budete potřebovat
Kuřecí špízy: 500 g kuřecích prsou
Marináda: 1 oddenek zázvoru, stvol citronové trávy, 1 šalotka, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce arašídového oleje

Arašídová omáčka: 400 ml kokosového mléka, 1 hrnek nesolených arašídů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky tamarindové šťávy, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oleje.

Postup 
Suroviny na marinádu rozmixujte do hladké pasty. Kuřecí prsíčka nakrájejte na silnější kousky. Ty napichujte a současně omotávejte okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřete olejem a vložte do menšího pekáčku. Přelijte marinádou a nechte několik hodin marinovat. Odleželé špízy otřete od marinády a grilujte za občasného otáčení a potírání olejem dozlatova.

Suroviny na omáčku rozmixujeme a vzniklou pastu zahřejeme – nevaříme!
Kuřecí špíz - obrázek