info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jak vybrat nůž

Nůž vyberete podle několika kritérií. Pokud si tedy lámete si hlavu nad tím jaké nože pořídit, aby skvěle krájely a současně byly bezpečné, perfektně padly do ruky a dlouho vám vydržely, máme pro vás krátkého průvodce výběrem.

Před vlastním výběrem bychom si měli ujasnit, co a v jakém množství vlastně budete krájet, jak často,a kolik za nože chcete utratit peněz. Podle toho budete volit zejména tvar čepele, ale také její profil, jež ovlivňuje snadnost krájení a má vliv na hmotnost a tím i cenu nože.

Vybírat můžete i podle techniky držení nože a protiskluzové úpravy rukojetí.

Nože si také můžete pořídit jednotlivě, nebo získat ucelenou sadu nožů pro všechna nejčastější použití v kuchyni prodávané včetně bloku pro jejich správné uložení.

Výběru nožů zkrátka stojí za to věnovat patřičnou pozornost. Na co se při něm zaměřit v první řadě?
Kuchyňské nože - obrázek

Tvar čepele nože

Různé druhy surovin a způsoby krájení vyžadují rozdílné tvary a délku čepelí a mnohdy i rukojetí. Proto máme v nabídce kromě nožů univerzálních, kuchařských a porcovacích také speciální nože na pečivo, zeleninu, sýry nebo šunku, ale také nůž řeznický, filetovací, vykosťovací nebo vykrajovací. Vyrábíme také stále populárnější japonské nože Santoku nebo speciality, jako je nůž na ústřice či melouny.

Profil nože a způsob broušení
Profil nožů je dán způsobem výroby a má vliv na jejich cenu. Nože lisované z plátu špičkové nerezavějící oceli, kterým se následně v několika krocích brousí perfektní ostří, jsou lehčí (proto častěji vyhovují ženám) a tím i levnější. Jsou však naprosto dostačující pro krájení obvyklého množství surovin v domácnosti.
 
Kuchyňské nože - obrázek
Naproti tomu nože kované za teplajsou již vytvarovány do tvaru písmene V až k ostří, které následně stačí jen dobrousit. Jsou těžší, odolnější a vydrží déle ostré. Díky V profilu čepel snadněji prochází krájenými surovinami, takže se při práci s nimi neunavíte ani při déletrvajícím krájení. Proto vyhovují  i profesionálním kuchařům. V nabídce však máme také řadu PRECIOSO, která spojuje výhody obou typů nožů.
 

Rukojeti a technika držení nože

Nože můžete držet klasicky, nebo stejně jako profesionální kuchaři - tedy nejen za rukojeť, ale částečně i za čepel. K tomuto účelu si můžete pořídit speciální nože s hladkým přechodem mezi rukojetí a čepelí. Rukojeti všech našich nožů jsou tvarovány tak, aby se pohodlně a bezpečně držely, zmíněné nože PRECIOSO jsme však navíc opatřili speciální protiskluzovou úpravou, díky níž můžete bez rizika krájet i s mastnými nebo mokrými dlaněmi.