Znáte všechny výhody zavařování?

Datum publikování 3.5.2017

Bohatá zásoba domácích zavařenin je ideální řešení pro situace „nechce se mi do obchodu“. A protože se dá zavařit opravdu cokoliv – ovoce, zelenina, marmelády, omáčky, masa, houby – vyřešíte tak chuť na sladké i slané. V tradičních zavařovacích sklenicích s těsněním z přírodního kaučuku potraviny vydrží dokonce 3–6 let!

Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, bude to s novou zavařovací soupravou od TESCOMY brnkačka! Zavařovací hrnec nemusí nutně zabírat celou skříňku. Může být perfektně skladný a úžasně praktický. Vychytanou soupravu pro zavařování DELLA CASA lze nasadit na kterýkoli hrnec či kastrol o průměru 24 cm. Skleněná poklice je opatřena přesným teploměrem pro snadnou kontrolu teploty během zavařování, napařovací podložka pak ochrání sklenice před vysokou teplotou dna nádobí. Univerzální nástavec vám zase přijde vhod při zavařování vysokých sklenic a sklenic postavených na sobě.

 

 

Proč raději zavařovat než mrazit?

Uspoříte místo v mrazáku. A dost možná vyřešíte problém přeplněných šuplíků, které nejdou v mrazničce bez zápasení zasunout. Kdežto zavařeniny uskladníte kdekoliv. Podmínkou je pouze tmavé a suché místo.

Mražené potraviny je nutné spotřebovat už po několika měsících. Tučné maso a uzeniny se doporučuje zmrazit maximálně na dva měsíce, tuk po delší době šedne a natahuje pachuť z mrazáku. Ryby jen na 3 měsíce, po delší době ztrácí chuť a pevnou strukturu masa.  Ovoce a houby sice zmrazené vydrží přibližně rok, čím déle je ale v mrazu trápíte, tím více vysušujete jejich dužinu a připravujete se o šťávu i chuť. Doporučení však platí za předpokladu, že máte potraviny uskladněny v dokonale těsnících dózách. I pod bodem mrazu dochází k odpařování vody a nevhodný obal může zapříčinit rychlé vysychání. Kdežto správně zavařené potraviny vydrží 3–6 let! Tedy ovšem pokud máte ty správné sklenice.

Zavařeniny můžete jíst hned. Maximálně si je ohřejete. Se zmrazenými surovinami je to na dlouho, nejdříve je musíte rozmrazit a poté ještě tepelně upravit.

Snadný transport. Ať už pojedete kamkoliv, zavařenina se vám nezkazí. U zmražených potravin je jakýkoliv převoz problém.

Zavařeniny bodují jako jedlý dárek i jako drobný úplatek. Home-made produkty se vypracovaly na úroveň kulinářského zážitku srovnatelného s večeří v „nóbl“ podniku. Jsou čím dál oblíbenější a na farmářských trzích na nich visí cenovky s neuvěřitelnými čísly. Staly se zkrátka komoditou, kterou potěšíte každého, kdo rád jí. Takže opravdu každého!

Hodit ovoce do mrazáku umí každý! Kdežto zavařování je kulinářská disciplína, která vás bude bavit. Moderní zavařování už dávno není jen o octovém či cukrovém nálevu. Ovoce můžete zavařit i v soli a marmeládu udělat třeba z cibule.

Komentáře

  • Zavařeniny bodují jako jedlý dárek i jako drobný úplatek.
    ....snad jako milá nebo drobná pozornost. A vy hned úplatek :)

Vložit komentář

Obnovit