Zamilujte se a oslavte Valentýna s TESCOMOU!

Datum publikování 20.10.2012

Bonboniéry, zákusky, dorty, čokolády nebo pralinky. Nabídka sladkých valentýnských dárků, je nebývale široká a záleží na každém, zda zvolí dárek originální nebo spíše klasický. Ovšem vlastnoručně zhotovený moučník nebo čokoládové pralinky, které chutnají ještě lépe ve společnosti horkého cappuccina s bohatou pěnou – to je dárek přímo od srdce. Máme pro vás hned několik tipů, jak se pomalu ale jistě propracovat do srdíčka toho, na kom vám tolik záleží. A jak známo, láska prochází žaludkem…

Oslavte s námi svátek sv. Valentýna!

Srdeční záležitost č. 1: Pečení ve formě

Troufnete si péct? Výborně! Moučník nebo dortík ve tvaru symbolu lásky je naším prvním tipem. A máte hned několik možností – můžete oslnit perníkovým srdcem jako z pouti, medovým srdíčkem nebo osvěžujícím srdíčkem tvarohovým. To je skvělý tip pro ty, kteří troubu obcházejí s patřičným respektem a do přípravy raději zapojí ledničku.

Forma/vykrajovátko srdce DELÍCIA

Lásce fandíme, a proto jsou v naší nabídce srdíčka zastoupena hned několikrát a pro jistotu i v mnoha velikostech – unikátní forma a současně extra velké vykrajovátko, tradiční a praktická forma rozkládací pro úplné začátečníky a nechybí ani řada drobných vykrajovátek. Zvolíte-li raději klasický kulatý moučník, dopřejte mu „valentýnský make-up“ díky úžasným šablonám s mnoha motivy pro každou příležitost.

Tipy na moučníky z formy/vykrajovátka srdce DELÍCIA

  • Perníkové Valentýnské srdce
  • Ingredience pro 2 perníky: 2 vejce, 200 g mletého cukru, 75 g tekutého včelího medu (cca 4 lžíce), 250 g hladké mouky, 100 g žitné mouky, 2 lžičky sody, 4 lžičky perníkového koření
    Vejce šlehejte s cukrem a medem alespoň 20 minut, mouku prosejte a spolu s perníkovým kořením, sodou a vyšlehaným vajíčkovým krémem dokončete promíchání v míse. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a nechejte v ledničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozválejte, vykrojte 2 srdce a na plechu s antiadhezním povlakem nebo na pečicí fólii pečte v troubě při 160 °C cca 15 minut. Vychladnuté srdce ozdobte bílkovou polevou nebo čokoládou a cukrovou polevou.
  • Medové Valentýnské srdce
    1 vejce, 50 g mletého cukru, 50 g rostlinného tuku na pečení (Hera), 50 g medu, 250 g hladké mouky, 1 lžička skořice a 1 lžička sody
    Všechny suroviny zpracujte v míse nebo na vále a hotové těsto rozdělte jej na 4 stejně velké části, rozválejte, přeneste na plech s antiadhezním povlakem a vykrojte 4 stejně silná srdce, která pečte na plechu s antiadhezním povlakem v troubě při 200 °C cca 5 minut. Hotové části spojte čokoládovým krémem (Nutellou), zatižte např. těžkým krájecím prkénkem a ponechte do druhého dne v chladu odležet. Vychladnuté srdce ozdobte Nutellou nebo čokoládovou polevou.
  • Tvarohové Valentýnské srdce s ovocem a piškoty
    150 g celých kulatých piškotů, 80 g cukru krystal, 250 g měkkého tvarohu, 70 g másla, 2 dl polotučného mléka, 20 g čiré želatiny, 8 g vanilkového cukru (1 balení), čerstvé nebo kompotované ovoce: jahody, maliny, meruňky, broskve, rybíz, ananas, mandarinky apod.
    Želatinu namočte v trošce mléka a uložte v chladu. 100 g piškotů rozdrťte a smíchejte s máslem. Toto těsto roztlačte prsty rovnoměrně až k okrajům formy. Zbylé mléko mírně zahřejte, přidejte cukr a nabobtnalou želatinu, do směsi vešlehejte tvaroh a vanilkový cukr. Zhruba polovinu hotové tvarohové směsi nalijte na těsto do formy, poklaďte zbylými celými kulatými piškoty a ovocem a zalijte zbytkem tvarohové směsi. Dejte do druhého dne ztuhnout v ledničce, poté formu sejměte a srdce dozdobte např. šlehačkou.

Srdeční záležitost č. 2: Hříšně dobré maličkosti

Darujte místo kupované tabulkové čokolády vlastnoručně zhotovené čokoládové bonbony nebo vkusné pralinky. Čokoláda jakožto afrodiziakum k lásce patří a zapomenout na ni by byl hřích, který se nepromíjí!

Překrásné čokoládové pralinky ve tvaru srdíčka potěší nejen na sv. Valentýna!

Dejte proto na naše rady a pusťte se do přípravy stylových dobrot už nyní. Není třeba mnoha propriet, postačí silikonová formička s valentýnskými srdíčky a pár přísad. Hotové delikatesy nechte poctivě vychladnout a 14. února nechte rozplynout (nejen) na jazyku…

  • Čokoládové bonbony
  • 100 g čokolády na vaření, 50 g stoprocentního tuku
    Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte tuk, důkladně promíchejte a tekutou směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout v ledničce a poté mírným tlakem na dno formičky vyklopte. Působivého výsledku dosáhnete, pokud budete do jednotlivých formiček střídavě nalévat tmavou a bílou čokoládu, jako náplň přidáte celý lískový oříšek, mleté ořechy nebo sušené či kandované ovoce apod.
  • Čokoládové pralinky
  • 130 g čokolády na vaření, 25 g másla, 15 g práškového cukru, 3 ks jemně sekaných lískových oříšků
    Čokoládu na vaření rozpusťte ve vodní lázni. Pralinkovou náplň připravte tak, že nejprve utřete máslo s cukrem, poté je smíchejte s 50 g rozpuštěné vlažné čokolády a sekanými oříšky. Zbylých 80 g rozpuštěné čokolády nalijte zhruba do poloviny každé z formiček. Čokoládu ve formičkách nechte chvíli zatuhnout, ale ne úplně, a poté rovnoměrně rozprostřete i po stěnách formičky a nechte ztuhnout. Do každé takto připravené formičky dejte přiměřené množství pralinkové náplně tak, aby nepřesahovala přes horní okraj a zalijte zbytkem rozpuštěné čokolády. Nechte přes noc ztuhnout v ledničce a poté mírným tlakem na dno formičky vyklopte.

Srdeční záležitost č. 3: Se srdcem na pánvi

Co takhle Valentýnská snídaně? Máte-li chuť oslavit svátek zamilovaných už časně ráno, něco bychom pro vás měli. Sázená vejce nebo sladký lívanec ve tvaru srdíčka, co říkáte? Žáruvzdorné silikonové formičky v mnoha barvách sice odolají vysokým teplotám, zato dobrotám, kterým dají tvar, neodolá nikdo. Jednoduše se zamilujete! A tak to má být…

Použijte silikonové formičky FUSION a překvapte svou lásku

Srdeční záležitost č. 4: Sladký moučník, sladké cappuccino

Někdo fandí sladkým moučníkům, dortíkům a bonbonům, někdo nedá dopustit na poctivé cappuccino. Věřte, že i tento horký nápoj se může stát nenápadným prostředníkem ve hře zvané láska. Jeho příprava je snadná, ale pro jistotu však uvádíme recept. Jak známo, ke cappuccinu neodmyslitelně patří efektně zdobená mléčná pěna. Použijte šablonu s motivem Valentýnského srdce, položte ji na okraj hrnku, případně ji přidržte těsně nad pěnou a zlehka posypte mletou skořicí či pravým kakaem. Hmm, cítíte tu vůni?

  • Vášeň zvaná pravé italské cappuccino
  • Tajemství vynikajícího horkého nápoje se skrývá v pečlivě vybraných surovinách. Základ tvoří espresso (káva arabica) a polotučné či nízkotučné mléko. Při přípravě italského nápoje je nutné dodržet také správné poměry obou surovin – jedna třetina espressa, zbylé dvě třetiny tvoří v poměru 1:1 mléko a našlehaná mléčná pěna. Důležitým aspektem je taktéž teplota mléka. Pro přípravu italského nápoje použijeme výhradně vychlazené mléko, nikoliv ohřáté. Pokud dodržíme všechna uvedená pravidla, výsledkem našeho snažení je nadýchaná delikatesa, kterou známe jako pravé italské cappuccino.

Z historie svátku zamilovaných

Oslavy zamilovaných se do celého světa rozšířily nejspíš ze starého Říma, kde lidé hojně slavili svátek s názvem Lupercalia. Do urny lásky se vkládaly lístky se jmény mladých dívek. Natěšení mladí muži si tyto lístečky tahali a dívka, kterou si dotyčný vylosoval, se v následujícím roce stala jeho „miláčkem“. Později tento svátek splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna, jinak též Valentina. Původem kněz se odvážil vzdorovat nařízení Claudia II., vládce Říma, který zakazoval svým vojákům zásnuby i ženitbu. Důvod? Claudius se obával toho, že mladí muži dají přednost svým rodinám a odmítnou odcházet do boje. Kněz Valentýn však zákaz nerespektoval a zamilované dvojice tajně oddával. Za tuto láskyplnou službu byl zatčen a přesně 14. února roku 269 nebo 270 či snad 276 popraven. Číslo 14 je se svátkem zamilovaných spjato víc, než bychom možná čekali. Teprve až ve 14. století se stal ze svatého Valentýna patron všech zamilovaných. Zasadil se o to anglický spisovatel a největší básník anglického středověku, Geoffreye Chaucer, který tak učinil v básni Ptačí sněm. Vůbec první historicky doložená valentýnka (milostné psaní) je z roku 1415. Své ženě ji poslal mladý francouzský vévoda Karel Orleánský.

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat