od
do

od
do
od
do
od
do
od
do

 
Víno nejen k pití

Víno nejen k pití

V české kuchyni se setkáte s vínem zejména v omáčkách. Je však škoda nevyužít jej i jinak, nechte se proto námi inspirovat. A milovníci vína neděste se. Nechceme vás přesvědčit o tom, abyste víno více nepili. Naopak, chceme vám otevřít cestu k tomu, jak si lze víno vychutnat i v jeho dalších a neméně zajímavých podobách.

Tip: Víno, které použijete při vaření, odráží svůj charakter i vůni v chuti jídla. Proto volte ty kvalitnější, levným „krabicovým“ vínům se raději vyhněte.

Vinné menu

Prozradíme vám, jak si můžete víno vychutnat ve všech krocích vašeho menu – ve studené polévce, vegetariánském hlavním chodu i ve hříšně dobrém dezertu.

 

Rajčatová polévka s vínem

připravte si: 500g rajčatového pyré, 1 cibule, 300 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku,
100 ml červeného vína, bazalka, pepř, sůl, cukr

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji, přidejte drcený česnek a krátce opražte.
  2. Zeleninový základ podlijte vínem a krátce povařte, přidejte rajčatové pyré a zamíchejte.
  3. Připravenou polévku zřeďte dle potřeby zeleninovým vývarem. Dochuťte cukrem, pepřem a nasekanou čerstvou bazalkou.
  4. Polévku podávejte studenou.

 

Dýňové rizoto s vínem

připravte si: 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru (dle chuti), 1 kg dýně, 300 g kulatozrnné rýže, 250 ml bílého vína,
120 g mascarpone, 100 g parmazánu, 70 g másla, 1 cibule, sůl a čerstvě namletý pepř

  1. Oloupejte a nakrájejte dýni, nadrobno nakrájejte cibuli.
  2. Na rozehřátém másle nechte cca 5 minut měknout cibuli.  Následně vložte do pánve dýni a opékejte asi 10 minut.
  3. Do směsi vsypte rýži a přilejte víno. 2–3 minuty promíchávejte do momentu, kdy je část vína odpařena.
  4. Vývar přilévejte postupně (ideálně po 2,5 dl), vařte 20–25 minut za neustálého míchání, než je rýže uvařená na skus (al dente).
  5. Dochuťte najemno nastrouhaným parmazánem, dle chuti přidejte sůl, pepř. Podávejte s mascarpone.

 

Hrušky pošírované v červeném víně

připravte si: 4 větší hrušky, 1 citron, 1 pomeranč, 7 dl červeného vína, 2 smotky skořice, 3 hřebíčky,
5 kuliček černého pepře, kousek zázvoru, 140 g cukru

  1. Hrušky oloupejte a odstraňte jádřince, stopku nechte.
  2. Oloupejte kůru z citrusů a vymačkejte z nich šťávu, kterou smíchejte s vínem.
  3. Směs přiveďte k varu, přidejte koření, citrusovou kůru a cukr.
  4. Vložte hrušky, ztlumte plamen a nechte pošírovat (udržovat pod bodem varu) přibližně 15 minut do změknutí.
  5. Sundejte z plamene, nechte zchladnout. Hrnec s nálevem a ovocem uložte přes noc do ledničky.
  6. Nálev přeceďte a svařte na sirup, kterým polévejte hrušky těsně před podáváním.
Cenové rozpětí
od 69
do 499
Na stránce
Řadit dle

/vino-nejen-k-piti