Velikonoční speciál

Rádi pečete, takže je vám beránek na Velikonoce málo? Zkuste letos křupavé kešu sušenky, krémový věnec nebo delikátní perníčky s motivy svátků jara! Ze slaných tipů pro vás máme neodolatelnou jarní nádivku nebo pomazánku "jako křen", ve které zužitkujete vejce z pomlázky.  Tak neváhejte a udělejte z Velikonoc gastronomickou událost!

Křupavé kešu sušenky

budete potřebovat

  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt dle chuti
  • 1 žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g jemně mletých kešu oříšků

 

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia. 

Velikonoční perníčky s vůní kardamonu

Budete na ně potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 3 lžíce tekuté melasy
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžíce jedlé sody
  • 100 ml vody

Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.

Jahodový velikonoční věnec

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • špetku soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 88 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 5 středně velkých vajec
  • 20 g mandlových lupínků na posypání

na cukrářský krém

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu

na šlehačkový krém

  • 170 g smetany na šlehání
  • 170 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr + vanilka

na čokoládovou ganache

  • jahody
  • 70 g hořké čokolády
  • 70 g šlehačkové smetany
  • cukr moučka na posypání

Pro přípravu těsta a krémů vám přijde vhod robot PRESIDENT:

 

Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.

Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.

Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.

 

Postup:

Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.

Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.

Co ještě vám na Velikonoce příjde vhod?

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 320 g uzeného masa
  • 160 g bílého chleba bez okraje
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 20 ml olivový olej
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička celého fenyklu
  • Muškátový oříšek dle chuti
  • Máslo na vymazání pečící formy
  • Sůl, pepř
  • Květy hluchavky, violky vonné, medvědího česneku a sedmikrásky

 

Postup:

Z plátků chleba odstraňte okraje, nakrájejte na menší kostky a dejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu. Česnek nasekejte na malé kousky a vsypte do mísy k ostatním surovinám. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánem a přidejte do mísy. Ke směsi přidejte vejce, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasucho praženým koriandrem s fenyklem, které jste rozdrtili v hmoždíři najemno. Všechny suroviny promíchejte a vložte do máslem vymazané pečicí formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Upečenou nádivku posypejte několika květy hluchavky, violky vonné, česneku a sedmikrásky.

Skladem
449 Kč (vč. DPH)
249 Kč (vč. DPH)
-44 %
Koupit
Skladem
Doprava zdarma
769 Kč (vč. DPH)

Křenovo-vaječná pomazánka

Co budete potřebovat

  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 2–3 lžíce čerstvého křenu, jemně strouhaného
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • lžička citronové šťávy
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • semínka černého sezamu


Postup

Vejce oloupejte a najemno nastrouhejte, přidejte k němu křen, čerstvý sýr, osolte, opepřete a dolaďte citronovou šťávou.

Náš tip: Pomazánka chutná skvěle s čerstvým pečivem, ale také s topinkami!
 

Velikonoční tabule

Aby vaše velikonoční dobroty jaksepatří vynikly, nezapomeňte stylově naaranžovat sváteční tabuli. Pomůže vám k tomu například naše prostírání v pastelových bavách nebo etažérka, která šetří místo na stole a využijete ji po celý rok. 

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu

Registrovat