Velikonoční krémový moučník nebo plněné cukroví? Víme jak na to:

Jahodový velikonoční věnec nebo plněné nepečené cukroví? Naučte se naše jarní dobroty plněné krémy a udělejte letos z Velikonoc gastronomickou událost! 

Jahodový velikonoční věnec

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • špetku soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 88 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 5 středně velkých vajec
  • 20 g mandlových lupínků na posypání

na cukrářský krém

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu

na šlehačkový krém

  • 170 g smetany na šlehání
  • 170 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr + vanilka

na čokoládovou ganache

  • jahody
  • 70 g hořké čokolády
  • 70 g šlehačkové smetany
  • cukr moučka na posypání

Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.

Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.

Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.

Postup:

Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.

Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.

Robot, který to udělá za vás

Aby vás z míchání krémů nebolely ruce, přijde vám vhod náš zbrusu nový robot PRESIDENT.  Nejen, že ušlehá, uhněte a promíchá libovolné těsto a krém, ale bravurně zvládá i funkci struhadla, mlýnku na maso či vyrábět masové rolky

Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)

Plněná část:

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce tmavého rumu

Ingredience smíchejte, uhněťte těsto, nechte v ledničce vychladit a poté pomocí formičky a tvořítka připravte duté cukroví.

Krémová náplň tradiční:

  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr (13 g)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce rumu

Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Cukroví plňte připraveným krémem pomocí lžičky.

Tip: do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády.

Krémová náplň s pudinkem:

  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
  • 2-3 lžíce tmavého rumu

Máslo utřete s cukrem a poté zlehka vmíchejte vychladlý puding a rum. Cukroví plňte pomocí zdobičky. Kolečka (linecké těsto): 140 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na hodinu uležet do ledničky. Poté z těsta vyválejte plát vysoký cca 3 mm, ze kterého vykrojte kolečka. Pečte v troubě do růžova, vychladlými kolečky uzavřete naplněné cukroví

 

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu

Registrovat


Související zboží

229 Kč (vč. DPH)
Akce Video
149 Kč (vč. DPH)
-34 %
14 990 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
11 890 Kč (vč. DPH)
-20 %