Vánoční dortová lízátka

Datum publikování 14.12.2016

Foodblogerka Míša z blogu Víkendové pečení má odzkoušeno, že její dortová lízátka často sklízejí větší úspěch u dospělých než u dětí. Pokud o nich slyšíte poprvé, začtěte se do jejího sladkého vánočního receptu. 

Recept na dortová lízátka

 

Na 16-18 dortových lízátek:
160 g dětských piškotů
70 g vlašských ořechů
2 lžičky kakaa
špetka skořice
80 g másla
3-4 lžíce rumu
moučkový cukr

 

Piškoty a ořechy společně rozmixujte, ke konci přidejte kakao a skořici. Směs přesypte do misky, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a rum. Rukama vypracujte jemné a vláčné těsto. V případě potřeby přidejte více rumu nebo naopak mletých piškotů. Pokud se vám zdá těsto málo sladké, můžete přidat trochu cukru.
Těsto dejte na chvilku ztuhnout do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.
Na lízátka použijte Tvořítka na cake pops DELÍCIA, kde máte na výběr z několika tvarů. Na Vánoce jsme vybrali hříbeček a stromeček. 
Do misky si dejte trochu moučkového cukru, ve kterém každý kousek těsta lehce obalte. Lépe jdou pak lízátka vyjmout z formy.
Vezměte kousek těsta odpovídající velikosti a rukama vytvarujte do takové šištičky. Lehce obalte v moučkovém cukru a do středu zapíchněte tyčku, koncem kde je očko. Toto očko je mimochodem skvělá věc, díky němu zůstane lízátko nahoře na svém místě a nesjede časem dolů :)
Těsto i s tyčkou vložte do tvořítka, zmáčkněte a hotové lízátko opatrně vyndejte. Netahejte příliš za tyčku, spíše odloupněte těsto z formy. Zapíchněte do tácku a pokračujte do spotřebování těsta. Můžete si udělat různé tvary nebo zůstat jen u jednoho.
Lízátka dejte do lednice pořádně ztuhnout, klidně i do druhého dne.

 

 

Dokončení lízátek

 

cca 150 g bílé čokolády
cca 150 g hořké čokolády
cukrové zdobení

 

Množství použité čokolády je orientační, můžete klidně použít i jen jeden druh. Berte v úvahu, že lépe se rozpouští větší množství, než jen pár gramů a zbylou čokoládu můžete uchovat pro pozdější použití.
Čokoládu si nasekejte nebo použijte tu v peckách. Asi 2/3 čokolády dejte do misky a nechte ve volní lázni rozpustit. Vyndejte z lázně a přidejte zbylou třetinu čokolády. Míchejte do úplného rozpuštění a vychlazení. Doporučuji čokoládu přelít do čisté (studené) misky, rychleji pak chladne. Pro lízátka je totiž zásadní správná teplota čokolády, která by měla být cca 28 stupňů u hořké a cca 30 stupňů u bílé. 
Připravte si k ruce cukrové zdobení a stojánek s hotovými lízátky.

Jakmile má čokoláda správnou teplotu, namočte do ní celé lízátko. Nechte chvilku okapat, případně lehce poklepejte, aby přebytečná čokoláda stekla. Jakmile začne čokoláda lehce zasychat (matnout), ozdobte cukrovými dekoracemi a zapíchněte do stojánku. Stejným způsobem pokračujte se všemi lízátky. 
Oba druhy čokolády použijte postupně, nerozpouštějte obě najednou. U houbiček jsem nejdříve celé lízátko namočila do bílé čokolády a pak jen klobouček do hořké. Ta dvojí čokoláda na jednom lízátku je skvělá :)
Lízátka skladujte v chladu, před servírováním nechte pár minut při pokojové teplotě. Trvanlivost je obdobná jako u jiného nepečeného cukroví. 

Originální recept naleznete ZDE.

 

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-33 %
49 Kč (vč. DPH)
Akce Video
39 Kč (vč. DPH)
-20 %