-
VařeníDoporučujeme
-
StolováníDoporučujeme
-
NápojeDoporučujeme
-
DomácnostDoporučujeme
-
Venkovní aktivityDoporučujeme
-
VařeníDoporučujeme
-
StolováníDoporučujeme
-
NápojeDoporučujeme
-
DomácnostDoporučujeme
-
Venkovní aktivityDoporučujeme

Vánoční čokoládové tvoření
Chystáte se letos darovat jedlé dárky nebo si vyrobit vlastní adventní kalendář? Báječné čokoládové bonbony splní obě úlohy na výtečnou. Aby byly opravdu sváteční, připravili jsme si pro vás jednoduchý trik, který z „obyčejných“ čokoládek vykouzlí zlatavé vánoční cukroví.
Krok číslo jedna – kvalitní čokoláda
Základem je mít ty správné ingredience. Na čokoládě rozhodně nešetřete, i když ji budete plnit výraznou náplní, celkový požitek dotváří právě chuť čokolády. Tu nejkvalitnější v běžném supermarketu nekoupíte, vydejte se pro ni do specializovaného obchodu nebo na internet. Vždy si přečtěte složení čokolády, ta kvalitní by nikdy neměla obsahovat rostlinný tuk, vanilin, sušenou syrovátku, aromata a dochucovadla. Neřiďte se pouze podílem kakaové složky, vysokoprocentní čokolády jsou často příliš hořké. Nejchutnější hořké čokolády mají obsah kakaa v rozmezí 60–75 %. Jak jsme již předeslali, nejpodstatnější jsou použité ingredience. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a vanilku. Jedinou přípustnou umělou přísadou je sójový lecitin pro lepší konzistenci čokolády. Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje ještě sušené mléko.
Krok číslo dvě – náplň
Úžasné na domácích bonbonech je to, že můžete bez omezení kouzlit kreace různých chutí. Vyrobit si můžete náplně, které nejsou běžně k dostání, nebo vyberete jen jednu – svou nejoblíbenější. Pokud nemáte rádi experimentování, klasická pralinková pasta z mandlí a lískových oříšků se dá také koupit.
Recepty – náplně:
Likérový ganache
25 ml smetany 33 %
90 g roztopené čokolády
15 ml likéru – např. mandlové Amaretto, pomerančový Grand Marnier
Piña Colada
25 ml smetany 33 %
85 g roztopené bílé čokolády
1 lžička kokosového oleje
2 lžičky bílého rumu
1 lžička ananasového extraktu
Mandlová
80 g nasekaných opražených mandlí
25 ml smetany 33 %
2 lžičky třtinového cukru
Všechny ingredience stačí smíchat do hladké tekuté směsi. Pokud by směs byla příliš suchá, přidejte smetanu, pokud příliš řídká, stačí přimíchat ořechy nebo kokos, případně směs nechat vychladit v lednici. Všechny druhy oříšků je lepší vždy krátce opražit na suché pánvi. Zvýrazní se jejich chuť a náplň bude intenzivnější.
Krok číslo tři – výroba
Čokoládu rozpusťte v čokoládovém fondue nebo ve vodní lázni. Pokud použijete bílou čokoládu, můžete ji dobarvit potravinářským barvivem a vyhrát si s barevnými kombinacemi. Zatímco se bude čokoláda tavit, připravte si formičky na čokoládu, cukrářské štětce, zdobicí sáček s plnicí tryskou, jedlý zlatý prach (seženete ho v cukrářských potřebách) a libovolné náplně do bonbonů. Do silikonových formiček naneste štětečkem zlatý pudr a poté je do poloviny zalijte roztopenou čokoládou. Čokoládu ve formičkách nechte chvíli zatuhnout (ale ne úplně) a poté rovnoměrně naneste i na stěny formičky a nechte ztuhnout v lednici.
Náplň do bonbonů si připravte do zdobicího sáčku s plnicí tryskou. Do připravené formičky dejte přiměřené množství náplně tak, aby nepřesahovala přes horní okraj, a zalijte zbytkem rozpuštěné čokolády. Nechte přes noc ztuhnout v ledničce a poté mírným tlakem na dno formičky vyklopte. A je to! Báječné čokoládové cukroví je na světě!
Komentáře
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat