Valentýnské čarování

Datum publikování 3.2.2017

Ač to zní jako klišé, láska skutečně prochází žaludkem. Určitě tedy nešlápnete vedle, když letos „valentýnský“ dárek bude jedlý, a ještě lépe když ho připravíte sami a s magickými ingrediencemi…


Skrytá afrodisiaka  

Pokud máte rádi pikantní až ostrá jídla, máte vyhráno. Pepř i chilli se od starověku používají jako součást elixírů lásky, způsobují totiž prokrvení celého organismu. Stejné účinky mají i česnek, kardamom, skořice a celerová semínka.

files/img blog/2017/valentyn/pikantni-syrove-susenky.jpg

Pikantní sýrové sušenky


Ingredience

250 g hladké mouky, 250 g tvrdého sýra (jemně nastrouhaného), 1 lžička mleté sladké papriky, 160 g másla, 1 lžička soli, 2 žloutky, 2 bílky, česnek a mleté chilli (kolik kdo snese)

Postup

  • Mouku smíchejte se solí, paprikou a změklým máslem a vše zpracujte rukou, dokud nevznikne směs podobná drobence. Poté do směsi přisypte sýr a promíchejte. Přidejte žloutek, zpracujte těsto a dejte ho odpočinout na půl hodiny do ledničky.
     
  • Těsto rozválejte na 3–4 mm a vykrajujte srdíčka. Položte je na pečicí papír, propíchněte vidličkou, potřete bílkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut, dokud nezezlátnou.

Dobrý  tip: polovinu sušenky před pečením posypte sezamovým semínkem.

files/img blog/2017/valentyn/tulipany-z-cherry-rajcat.jpg

Tulipány z cherry rajčat


Ingredience

10 cherry rajčat, 10 stonků pažitky, čerstvý krémový sýr, sůl dle chuti, mletý pepř dle chuti

Postup

  • Rajčata dobře umyjte a osušte. Rajčata na opačné straně, než byla stopka, nařízněte do kříže zhruba do 3/4 plodu a opatrně vyberte dužinu se semeny.
     
  • Rajčata naplňte pomocí zdobicího sáčku čerstvým krémovým sýrem (dle chuti osolte a opepřete, můžete přidat sekanou zelenou petrželku nebo pažitku).
     
  • Na talíř položte stonky pažitky jako stonky tulipánů a dole je stéblem svažte. Naaranžujte plněná rajčata tak, aby vytvořila tulipánové květy.

 

Čokoláda plná vášně

Důležitou roli ve valentýnském daru může sehrát také čokoláda. Ta kromě své lahodné chuti nabízí rovněž kyselinu L-Tryptofan, která se v těle změní na serotonin, takzvaný hormon štěstí, jenž nejen uvádí tělo a ducha do pohody, ale hlavně násobí pocity blaha.

files/img blog/2017/valentyn/dort-svateho-valentyna.jpg

Dort svatého Valentýna


Ingredience na korpus

200 g roztopené čokolády, 80 g másla, 100 g mouky 00, 130 g cukru, 100 g pomerančové marmelády, 5 vajec, špetka soli

Ingredience na polevu

100 g rozpuštěné čokolády, 100 ml smetany

Postup

  • Při nízké teplotě rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, poté přidejte máslo a míchejte, dokud se obě složky nespojí. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s trochou soli na pevný sníh. Žloutky v jiné misce vyšlehejte s cukrem a přidejte k nim mouku, vychladlou směs másla a čokolády a dobře promíchejte. Nakonec do směsi zlehka vmíchejte sníh z bílků.
     
  • Formu ve tvaru srdce vyložte pečicím papírem, vlijte do ní směs a upečte korpus v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Po vytažení z trouby ho nechte vychladnout.
     
  • Rozkrojte dort podélně na polovinu a uvnitř ho potřete pomerančovou marmeládou. Čokoládu na polevu rozpusťte se smetanou (vodní lázeň nebo fondue) a nechte v lednici zchladnout cca 15 minut. Poté ji vyšlehejte ručním šlehačem, dokud nebude zpěněná a nalijte ji na dort.
files/img blog/2017/valentyn/rubikova-kostka.jpg

Rubikova kostka v čokoládě


Ingredience

čerstvé ovoce s pevnou dužinou (mango, kiwi, ananas, jablka, žlutý meloun atp.), hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaového másla


Postup

  • Ovoce nakrájejte na stejně velké kostky, cca 2 x 2 cm, a naskládejte je střídavě do tvaru krychle.
     
  • Při servírování jednotlivé kostky namáčejte v rozpuštěné čokoládě.

 

Kapka na kuráž

Kapka alkoholu na Valentýna určitě neuškodí, ale opravdu jen kapka, jinak bude z romantického večera nechtěné fiasko. Vyzkoušejte třeba efektní brusinky tančící v bublinkách kvalitního sektu.

 

Tančící brusinky


Ingredience
sekt, sušené brusinky

Postup

Brusinky propláchněte vlažnou vodou, zbaví se tak mastného povlaku. Do sklenice typu flétna nalijte sekt a po jedné do něj vhazujte brusinky (postupně proto, aby příliš nepěnil). Na zdraví!

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit