Tvořítko na koblížky DELÍCIA: Vdoleček jeden jako druhý!
Historie smaženého vdolku
Výroba koblihů, koblížků, vdolků, kraplí či šišek sahá do 13. století, kdy byla zaznamenána vůbec první zmínka o slavení masopustu v zemích českých. Syté pečivo, plněné marmeládou, mákem či povidly, smažily hospodyně ve vysoké vrstvě toho nejlepšího oleje a vlastní přípravě věnovaly nemalou pozornost. Na vydatných koblížkách si pak pochutnávala celá chasa, včetně maškar, které procházely vesnicí za bujarého veselí. Kromě bohaté náplně se do koblížků přidávaly i různé bylinky, např. řeřicha či šalvěj.
Koblížek dnes
Bylinky jsou minulostí, zato rozmanitost náplní roste raketovou rychlostí! Desítky marmelád, povidla, nugát či čokoládu střídá puding nebo lahodné borůvky a dokonce i vzhled doznal výrazných změn. Koblížky se zkrátka přizpůsobily moderním chutím a jejich obliba (co na tom, že nepatří mezi dietní pokrmy) stále roste.
Příprava domácích vdolků je relativně pracná, což přizná nejedna hospodyně. Počínaje zpracováním těsta, vpravení náplně a pečlivého hlídání procesu smažení konče. Přesto může být výroba jednoduchá a rychlá – díky unikátnímu tvořítku na koblížky DELÍCIA.
Chytrý zvon
Tvořítko DELÍCIA je kombinací inteligentního zvonu ve speciální matné úpravě (koblížkové těsto se na něj nelepí a navíc je opatřen malým otvorem, který odvádí vzduch), a komfortní rukojetí. Příprava koblížků v domácích podmínkách je tak více než snadná a výsledkem je doslova celý regiment koblížků, které jsou si podobny jako… vejce vejci.
Recept na tvarohové koblížky
A abychom vás navnadili k výrobě domácích koblížků, zde je recept na tvarohové vdolečky.
Ingredience (cca 12 až 15 kousků): balení měkkého tvarohu, 3 vejce, 5 polévkových lžic polotučného mléka, 5 polévkových lžic rumu, sáček vanilkového cukru, sáček kypřícího cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 dl rostlinného oleje (i více)
Uvedené suroviny, kromě oleje, pečlivě promíchejte a vytvořte z nich těsto, které nechte chvíli uležet. Těsto rozválejte na výšku tři až čtyři milimetry – válení urychlí nastavitelný váleček DELÍCIA – tvořítkem na koblížky DELÍCIA si vdolečky „vyražte“, do středů rozmístěte náplně podle vlastního uvážení, překryjte dalším plátem těsta a pomocí tvořítka vykrojte finální koblížky, které usmažíte v oleji. Po vyjmutí ještě horké vdolky obalte v cukru a servírujte!
Komentáře
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat