Page 38 - Tescoma Magaz

Basic HTML Version

zajímá nás
38 |
Tescoma magazín
Česnečka má pověst záchra-
náře, který vás postaví na nohy
i po opravdu náročné noci. Máte-li
kocovinu, zvolte si její rychlou ver-
zi. Na polévkový talíř dejte česnek
(strouhaný nebo rozetřený se solí),
trochu sádla, soli a pepře a směs
zalijete vroucí vodou a minutová
česnečka je na světě. Pokud chcete
vařit poctivou česnečku, budete
kromě česneku potřebovat ještě
kuřecí vývar, brambory, cibuli a tro-
chu uzeného. Na sádle osmahněte
nakrájenou cibuli a uzené, a když
cibulka zesklovatí, zalijte vývarem
a přidejte drcený česnek. Vhoďte
do hrnce kostičky brambor a vařte,
dokud nebudou měkké. Dochuť-
te majoránkou, pepřem a solí
a podávejte s chlebovými krutony
zapečenými se sýrem.
Česnečka
Jak ho používat
Jeho užití v kuchyni je skutečně vše-
stranné, pro někoho ovšem bývá těžce
stravitelný, zejména pokud je syrový.
Chceme-li vytěžit z česneku všechny
prospěšné látky, je nejlepší ho rozdrtit.
Drcením, lisováním či nařezáním strouž-
ku na tenké plátky mají účinné látky
šanci se uvolnit. Jeho neobyčejná chuť
dodává jídlům masitým, polévkám, jíd-
lům z luštěnin, nakládané zelenině,
salátům i zálivkám nový chuťový rozměr.
Maso naložené v česneku a soli má úplně
jinou chuť než to, které si přinesete
od řezníka. Může se vařit i smažit.
V Itálii nebo ve Španělsku se běžně pečou
s masem celé palice a vy si potom na
talíři vyzobáváte jednotlivé chutné
stroužky. Při pečení však buďte opatrní
– pokud stroužky zhnědnou příliš, čes-
nek zhořkne a při tepelném zpracování
navíc ztrácí na intenzitě. Kdo má rád
jeho delikátní chuť, přidává ho do
pokrmů, až když jsou už takřka hotové.
Skladování
Česnek rozhodně nepatří do chladničky.
Nesnáší vlhkost a velmi rychle pak
plesniví. Skladujte ho na chladnějším
a vzdušném místě, v teple může začít
předčasně klíčit. Dlouho vydrží napří-
klad zapletený do copu nebo ponechaný
s částí stonku (cca 20cm) postavený
na sucho ve vhodné nádobě. Naše babič-
ky ho ukládaly do kameninové nádoby
s otvory ve spíži, kde jim vydržel až
do další sklizně. Můžete také vyloupat
jednotlivé stroužky, uložit v plastové
krabičce do mrazáku a v případě potřeby
stroužky odebírat. Stroužky lze také na-
ložit do soli nebo do oleje, nebo jemně
utřít a spolu se solí a sádlem vytvořit
česnekovou pastu.
Lis na česnek
PRESTO
je vynikajícím pomocníkem pro
snadné lisování stroužků česneku. Je opatřen vyjíma-
telnou vložkou pro snadné čistění.
Podívejte se na
www.tescoma.com/video/420190