Souprava pro pěstování bylinek SENSE: S citem na bylinky!

Zdravý životní styl je fenoménem moderní doby. Ať už do něj zahrneme úpravu stravovacích návyků, dostatek pohybu či umění odbourat stres, každý krok vpřed naše tělo i duše ocení.

Doma, v kanceláři i ve skleníku

Bazalka, petržel, pažitka, oregáno, tymián a řeřicha. To je šestice zdravých a chutných bylinek, které by neměly chybět v žádné domácnosti. Čerstvé bylinky nejen krásně voní a zvolený pokrm patřičně ochutí, ale obsahují i celou řadu látek prospěšných pro lidský organismus. A beze zbytku se to týká právě šestice bylinek, které značka Tescoma uvádí na trh v praktické soupravě SENSE. Jen na vás záleží, zda si zelenou lékárnu vypěstujete doma na parapetu, pro potěchu oka v kanceláři či ve skleníku.

Soupravy pro pěstování bylinek SENSE - oregáno, tymián, petržel, pažitka, bazalka, řeřicha

Ryze český výrobek!

Souprava pro pěstování bylinek SENSE obsahuje semínka bylinek, půdní substrát v BIO kvalitě, plastový květináč s uzávěrem a detailní návod pro pěstování každé bylinky. Uzávěr lze skvěle využít jako misku pod květináč. Na první pohled zaujme design i jasně zelená barva minimalistického květináče, který koresponduje s ostatními produkty linie SENSE. Semínka a půdní substrát pocházejí z České republiky! 

Bez bylinek není vaření

Těstoviny bez bazalky? Pizza bez oregána? Zeleninová polévka bez petrželky? Jehněčí bez tymiánu? Nezapomeňte, že čerstvé bylinky jsou ideální v mnoha ohledech! Přestože jejich vypěstování stojí čas, péči a trpělivost, už za týden vám vyroste řeřicha a ostatní bylinky překvapí svou chutí a vůní v horizontu 3 až 5 týdnů.

Instrukce ke správnému pěstování bylinek jsou uvedeny v přiloženém návodu.

  • Bazalka – bylinka králů, která odpuzuje mouchy

Bazalka je typickým zástupcem Středomořské kuchyně. Jednoletá rostlina je typická svou aromatickou, peprně nasládlou vůní. Čerstvé listy bazalky jsou součástí zeleninových salátů, rybích a sýrových pokrmů, těstovin či různých omáček. Bazalka skvěle prospívá tehdy, pokud jí zajistíte teplé a slunečné podmínky. Vyhněte se teplotám pod 10 stupňů a přílišnému větru. Bazalkové listy se používají jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Nejchutnější je samozřejmě čerstvá bylinka, nikdy ji však nepoužívejte před vařením! Podává se vždy až do hotových jídel.  A jak je to s těmi mouchami? Pokud si bazalku umístíte v květináči na okenní parapet, vězte, že mouchy se vaší kuchyni vyhnou obloukem!

  • Pažitka – bylinka s chutí jemné cibulky

Pažitka neboli šnytlík, známá bylinka, kterou v hojném množství pěstovaly už naše babičky. Pažitka je mrazuvzdorná, víceletá rostlina a lze ji tak v kuchyni využívat po celý rok. Skvěle se jí daří jak v truhlíku za oknem, tak mezi okny v květináči. Pažitka se vyznačuje velkým množstvím vitamínů – C, B, a karoten – dále obsahuje vápník, draslík, fosfor a železo. Pažitku konzumujeme výhradně čerstvou a krájíme ji těsně před použitím. Chutná jako jemná cibulka, nepálí a díky své sytě zelené barvě oživí i obyčejný chléb s máslem. Používáme ji do tvarohových pomazánek, k dochucení másla či jako ozdobu na čerstvě uvařené brambory. Pažitku nikdy nevaříme, teplé pokrmy jí posypáváme až na talíři. 

  • Petržel – bylinka jako symbol slávy a radosti

Petržel je u nás rozšířena již velmi dlouho a její velkou výhodou je, že ji lze využít celou – od kořene po nať. Petržel lze přidávat téměř do všech pokrmů, skvěle jím ochutíme polévky, smetanové či houbové omáčky, sekané, nádivky, saláty a osvědčí se jako lákavá ozdoba chlebíčků, brambor či knedlíků. Zelenou bylinku, která obsahuje účinné silice, draslík, mangan, železo a chlór, lze pěstovat v bytě po celý rok. Petržel uvolňuje křeče, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí a pročišťuje pleť.

  • Oregáno – bylinka na dobrou mysl

Oregáno neboli dobromysl nebo také divoká majoránka. Kdo by neznal typického zástupce středomořské kuchyně, zejména jako součást slaných koláčů – pizzy. V kuchyni se používají vrcholky mladých výhonků a samostatné lístky, nejsilnější aroma má oregáno v době plného květu. Oregáno je ideální do všech italských jídel – do lasagní, pizzy, nudlových omáček či rajčatových pokrmů. Pokud jsme právě snědli tučné jídlo, dobromysl obecná nám pomůže tuto dávku kalorií lépe strávit.

  • Tymián – droga proti bakteriím

Tymián patří do čeledi hluchavkovitých a jedná se o druh rodu mateřídouška, avšak od naší tradiční mateřídoušky jej odlišují dřevnaté lodyhy. Tymián je bylinka doslova par excellence. Působí proti průjmům, nadýmání a zánětech zažívacího ústrojí. Kromě toho se jedná o jednu z nejsilněji působících antiseptických drog, které jsou účinné v boji s bakteriemi, plísněmi apod. Snítky tymiánu jsou typické svou peprnou vůní a pokrmům dodají kořenitou chuť, které je podobná kombinaci hřebíčku a máty. Tymián je bylinka s univerzálním použitím, hodí se do polévek, omáček, salátů a je nepostradatelná při přípravě ryb, zvěřiny či drůbeže.

  • Řeřicha – zelený trs plný vitamínů

Řeřicha je oblíbená hned z mnoha důvodů, je velmi zdravá, skvěle chutná a její pěstování zvládne i úplný pěstitel-začátečník. Zelená bylinka je jednoletka, která má typické drobné bílé kvítky. Její velkou výhodou je rychlý růst, takže si na ni můžeme pochutnat zhruba týden od vysazení. Řeřicha obsahuje vitamín C, thiamin a beta karoten. Tato drobná bylinka obsahuje i velké množství železa, hořčíku, vápníku či draslíku. Jak a s čím nejlépe chutná? Řeřicha má podobnou chuť jako ředkvičky, takže její lístky vyniknou na chlebu s máslem nebo sýrem. Je ideálním zpestřením pomazánek, salátů, ozdobí brambory a ochutí bramborovou kaši. Její ostře zelená barva vynikne v kombinaci oblíbených míchaných vajíček či na slané omeletě. Řeřichu rozhodně konzumujte čerstvou. Podle posledních výzkumů je řeřicha kouzelnou bylinou chránící lidský organismus před rakovinou.

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat