Recepty a fotky ze soutěže o NEJ ovocný koláč

Datum publikování 4.9.2018

Naše soutěž o NEJ ovocný koláč, kterou jsme v létě vyhlásili na našem Facebooku, zná svého vítěze. Stal se jím Letní koláč s mascarpone a malinami od Báry Uhýrkové Černé. Mrkněte na recepty, které naše cukráře zaujaly nejvíce a fotky 20 koláčů, které postoupily do semifinále. 

Letní koláč s ovocem od Báry Uhýrkové Černé

Budete potřebovat:

Na těsto

  • 100 g ovesných vloček jemných
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukr moučka
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 3 lžíce studené vody


Na náplň

  • 500 g mascarpone
  • 2-3 lžíce cukru moučka
  • vanilkový extrakt nebo zrníčka z jednoho lusku
  • 2 lžičky želatiny v prášku + 2 plné lžíce studené vody
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%

Postup

Smíchám mouku s vločkami, cukrem, sůl a máslo. Vypracuji drobenku, do které přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, zabalím do folie a vložím na cca hodinu do lednice. Poté těsto vyválím a vložím rovnoměrně do koláčové formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 12 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut. Než vystydne korpus, očistím a omyji ovoce, připravím krém a želatinu. V jedné míse vyšlehám mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým extraktem). Ve druhé míse vyšlehám šlehačku do tuha. Ke šlehačce lehce přišlehám mascarpone. Do hrnce dám želatinu a vodu, nechám je společně 10 minut nabobtnat. Poté želatinu zahřeji a rozmíchám. Nevařím! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavím ji ze zdroje tepla a vmíchám do ní lžíci připraveného krému. Přidám ještě druhou, rozmíchám, a třetí, kterou v želatině také rozmíchám. Takto připravený krém s želatinou dám do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchám zbytek krému z mascarpone a šlehačky. Vychladlý korpus naplním krémem a dozdobím malinami. V lednici pak nechám koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zapráším cukrem a dozdobím.

 

Švestkové clafoutis od Aleny Chramostové

Clafoutis to je ovocný koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a na rozdíl od bublaniny se v Clafoutis dává ovoce do pečící mísy jako první. Oproti bublanině je také clafoutis jemnější a lákavější. Díky zásobě švestek jsem udělala švestkové clafoutis.
 

Budete potřebovat:
 

Ingredience pro koláčovou formu o průměru 28 cm (těsto je řídké, proto nedoporučujeme formu rozkládací):

  • 500 g švestek (vypeckované, přepůlené)
  • 115 g špaldové mouky (typ 630) (lze použít klasickou hladkou)
  • špetka soli
  • 60 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 290 ml mléka
  • 40 g tuku (Hera máslová) + tuk na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubá mouka)
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup


Nejprve si předehřejte troubu na 180° C. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem a rovnoměrně do ní rozmístíme švestky. V jedné míse si smícháme prosetou mouku a sůl a přidáme cukr. V další míse vyšleháme vejce s mlékem, povoleným tukem a skořicí a přimícháme k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijeme ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca 40 minut, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírovat můžeme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

 

 

Podívejte se na všechny koláče, které postoupily do semifinále:

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat


Související zboží

149 Kč (vč. DPH)
Akce Video
99 Kč (vč. DPH)
-33 %
149 Kč (vč. DPH)
Akce
119 Kč (vč. DPH)
-20 %