info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Polévka je grunt

ReceptyPolévky
13. 10. 2020
Polévka je grunt - boršč
Víte, proč jíst polévky? Protože v sychravém počasí krásně zahřejí na těle i na duši a protože jsou plné minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Zejména slepičí či hovězí vývar dodá sílu a zažene nachlazení, krémová polévka skvěle zasytí. A jelikož se krémové polévky těší stále větší oblibě, zamilujete si i nový Polévkovar s mixérem PRESIDENT. Rozmixuje suroviny a uvaří vynikající hustou polévku stisknutím jednoho tlačítka. Přesvědčte se sami u tří receptů, které prostě musíte vyzkoušet!
Polévka z červené řepy a jablek

Polévka z červené řepy a jablek

• 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
• 350 g červené řepy
• 200 g jablek
• 150 ml smetany
• 100 g brambor
• 80 g cibule
• 2 ks bobkového listu
• špetka mletého římského kmínu
• citronová šťáva dle chuti
• snítka tymiánu
• sůl, pepř
• kopr na ozdobu 
 
Červenou řepu, oloupaná jablka, brambory a cibuli nakrájejte na menší kousky a nasypte do polévkovaru PRESIDENT. Přidejte tymián, sůl, pepř, bobkový list a římský kmín, vše zalijte vývarem nebo vodou a spusťte program „krémové polévky“. Po uvaření dochuťte citronovou šťávou, podávejte přelité smetanou a sypané koprem.
Kukuřičná polévka se špenátem

Kukuřičná polévka se špenátem

• 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
• 400 g kukuřice (může být i mražená)
• 100 g brambor
• 100 g cibule
• 100 ml 33% smetany
• 80 g pórku
• 80 g mrkve
• 60 g mraženého špenátu
• chilli, tymián, sůl a pepř dle chuti
Kukuřici, překrojené brambory, cibuli, pórek, mrkev nakrájenou nadrobno, chilli, tymián, sůl a pepř dle chuti – vše vsypte do polévkovaru PRESIDENT. Přilijte vývar nebo vodu a zapněte program „krémové polévky“. Na závěr po uvaření vložte do polévky kousky natrhaného špenátu, rozřeďte smetanou a nechte prohřát.

TIP: pro výraznější chuť polévky můžete všechnu zeleninu nejprve orestovat na másle, poté vložit do polévkovaru a pokračovat v přípravě.
Karmínový boršč

Karmínový boršč

• 600 g vepřové plece
• 600 g hovězí kližky
• 200 g červené řepy
• 200 g mrkve
• 100 g celeru
• 100 g cibule
• 100 g uzeného špeku
• 50 g hlávkového zelí
• 5 rajčat
• 5 kuliček nového koření
• 3 bobkové listy
• 1 citron nebo jablečný ocet
• zakysaná smetana na servírování
• cukr dle chuti
• čerstvý kopr
• sůl, pepř

Do hrnce vložte maso, zalijte vodou, přidejte bobkové listy, nové koření, sůl a pepř. Vařte asi 30 minut. Zatímco se maso vaří, nakrájejte uzený špek a na pánvi na něm orestujte nakrájenou cibuli, celer a mrkev. Uvařené maso vyjměte a rozdělte na menší kousky. Vývarem z masa zalijte zeleninu, ke které jste přidali na kostičky nakrájenou řepu a vše vařte doměkka. K vývaru se zeleninou přidejte nastrouhané zelí, nakrájená rajčata a vařte asi 15 minut. Kousky masa vložte do polévky a krátce povařte. Hotovou polévku dochuťte citronovou šťávou nebo octem a cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekaným koprem.