Pěstujete bylinky? Víme jak úrodu využít na maximum

Datum publikování 18.5.2018

Založili jste si bylinkový záhon nebo zahradní bylinkovou spirálu? Pěstuje je na balkoně v zahrádce z palet nebo jen v truhlících na oknech? Ať tak či tak, brzy budete řešit, jak s úrodou chutných voňavých kytek naložit. Máme pro vás pár užitečných tipů, které vám pomohou bylinky chytře, efektivně a rychle zpracovat.

Petržel, pažitku, bazalku, oregano, tymián, koriandr nebo rukolu si můžete snadno vypěstovat, i pokud nemáte ani balkon, ani truhlíky, ani květináče, ani cestu do obchodu se semínky a substrátem. Stačí si objednat soupravu, která obsahuje všechno. 

Úrodu pak bez krájení nebo trhání "naházíte" (popř. snadno odseparujete od stonku) do bylinkového lisu, zamrazíte a následně si do jídel odkrojíte nebo nastrouháte právě tolik zelených bylinek, kolik potřebujete. Zbylé bylinky počkají v mrazáku na další příležitost. 

Pokud dáváte přednost bylinkám čerstvým, můžete je skladovat v praktické dóze do ledničky, kde vydrží čerstvé a svěží po dobu dvou týdnů. Je vhodná pro všechny bylinky a zelené natě.  Dóza se vleze do dveří lednice, nezabere v ní tedy příliš místa. 

Chcete-li čerstvé bylinky před podáváním nebo zamražením nasekat, přijdou vám vhod nůžky s dózou, která má "zářezy". V nich čepele nůžek snadno od lepivých kousků bylinek očistíte, aniž byste o ně přišli. Zůstanou totiž v dóze, ve které je přenesete kam potřebujete.

Další možností je bylinky pohodlně naporcovat pomocí kráječe, kterým stačí po bylinkách několikrát přejet, a máte je v mžiku nadrobno nasekané. Ochranný kryt chrání vaše prsty a usnadňuje údržbu. 

Univerzálnějším pomocníkem pro rychlé nasekání bylinek, ale také celých svazků, zelených natí a třeba i jarních cibulek, je krájecí kolébka. Snadno si totiž poradí i s tuhými stonky bylin. Čepel má nepřilnavý povrch, takže se na ni bylinky nelepí, a ochranný kryt pro bezpečné skladování.

Bylinky můžete jíst v mnoha jídlech, nebo využít jen jejich chuť a vůni a vyluhovat je - třeba do olivového oleje spolu s dalšími přísadami, a to jak sušené, tak čerstvé. Stačí mít (malou nebo velkou) nádobu na olej s vyluhovacím sítkem. Více najdete v našem článku o luhování bylinek v oleji.

Bylinky můžete uchovávat v mrazáku také v univerzálně použitelných mini dózičkách.Ty se vám budou hodit i na jiné dobroty, které potřebujete zamrazit v malém množství, jako jsou ovocné dřeně, demi-glace nebo protlaky. 

Samostatnou kapitolou je přidávání čerstvých bylinek do nápojů - v létě není nic osvěžujícího než voda s citrusovou šťávou, mátou nebo meduňkou. Abyste nemuseli po napití cedit bylinky mezi zuby, přijdou vám vhod džbány s vyluhováním

A proč si dokonalé osvěžení nevzít s sebou i na kolo, do práce nebo k vodě? Máme proto v sortimentu také láhev s vyluhováním, která získala světové ocenění za design. Vyberte si ze čtyř barevných variant a mějte bylinky po ruce kamkoli se v létě hnete:-).

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat


Související zboží

Video
199 Kč (vč. DPH)
499 Kč (vč. DPH)
Akce + dárek Video
399 Kč (vč. DPH)
-20 %
Video
299 Kč (vč. DPH)
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
499 Kč (vč. DPH)
-16 %
399 Kč (vč. DPH)
Akce Video
299 Kč (vč. DPH)
-25 %