Pečeme na Mikuláše

Datum publikování 1.12.2016

Mlsání cukroví začíná už na Mikuláše. A protože je lepší perníčky nechat uležet, aby zvláčněly a změkly, hodí se mít upečenou ještě jednu variantu cukroví, která se může s chutí spořádat rovnou na posezení. Letos jsme vsadili na křehké máslové sušenky. Vyzkoušejte naše recepty.

 

 

PERNÍKY S VÁNOČNÍMI MOTIVY


Ingredience:
350 g hladké mouky 
100 g moučkového cukru 
80 g včelího medu
2 vejce 
2 kávové lžičky jedlé sody
1 špetka mleté skořice 
1 špetka mletého hřebíčku 
1 žloutek
+ Vykrajovátka s razítkem

Postup přípravy:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jej přes noc uležet v lednici. Poté těsto rozválejte na výšku cca 7 mm, přiložte na něj vykrajovátko, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovátko nezvedejte, stiskněte rukojeť a do těsta obtiskněte zvolený dekor. 
Tvary pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 °C přibližně 10–12 minut dozlatova. Poté je vytáhněte a ještě horké potřete žloutkem rozšlehaným s vodou na lesklou glazuru.

 

 

SUŠENKY S VÁNOČNÍMI MOTIVY


Ingredience:
350 g polohrubé mouky 
150 g moučkového cukru 
130 g másla
2 vejce
1 sáček vanilkového cukru 
citronová kůra
+ Vykrajovátka s razítkem

Postup přípravy:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jej cca 2 hodiny uležet v lednici. Poté těsto rozválejte na tloušťku asi 6 mm, přiložte na něj vykrajovátko, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovátko nezvedejte, stiskněte rukojeť a do těsta obtiskněte zvolený dekor.
Sušenky pečte na pečicí fólii nebo pečicím papíře při teplotě 160 °C přibližně 10–12 minut. Po upečení nechejte vychladnout a podle libosti slepte marmeládou nebo dozdobte bílkovou polevou.

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit