
Ochutnejte Asii všemi smysly
Zprudka opečená křupavá zelenina a výhonky, šťavnaté nudličky z masa, křehké kousky ryb, omáčky a exotické koření. Sbíhají se vám při čtení těchto slov sliny? Pak vám určitě není cizí svébytná asijská kuchyně. Pro její domácí přípravu vám přitom stačí jediné – pánev wok, která vám umožní vařit technikou stir&fry, tedy míchej a smaž.
Ortodoxní „wokaři“ nedají dopustit na tradiční provedení woku z přírodní oceli bez povrchové úpravy, u kterého je třeba vnitřní stěny nádoby pravidelně karbonizovat zahříváním oleje. Tento klasický wok musí mít kulaté dno a vaří se v něm výhradně na plameni.
Tradiční „čínu“ si však můžete připravit, i pokud neumíte karbonizovat a s otevřeným ohněm jste se v kuchyni dávno rozloučili – stačí mít luxusní Wok PRESIDENT s unikátní poklicí a nepřilnavým povrchem s charakterem přírodního kamene. Díky němu zvládnete připravit typicky asijská jídla i na moderním indukčním nebo sklokeramickém sporáku, navíc bez rizika připálení.
Speciálně strukturovaný, odolný nepřilnavý povrch zajistí rovnoměrné propečení a spolehlivě odolá i kovovým obracečkám. Skleněným průzorem v poklici vidíte dovnitř a můžete tak asijské pochoutky vnímat všemi smysly včetně zraku, a to i když je wok uzavřen. Poklici jsme přitom dali unikátní rukojeť, pomocí které ji lze během vaření chytře odložit, aniž by vám kondenzovaná pára stékala na kuchyňskou linku.
Vyzkoušejte novinku z linie PRESIDENT a objevte chuť Asie prostřednictvím moderního woku, ve kterém můžete
- restovat s minimem tuku
- fritovat
- vařit ve vodě či v páře (stačí vložit napařovací síto nebo vějíř)
- péct a dokonce i zapékat v pečicí troubě (wok ani poklice neobsahují žádné plastové části)
Vyzkoušejte v něm třeba tyto recepty:
Vepřové stew
Ingredience:
600 g vepřové plece, 200 g máslové dýně, 400 ml zeleninového vývaru, 50 ml oleje, 2 cibule, 2 řapíky celeru, 1 červená paprika, 1 oranžová mrkev, 1 žlutá mrkev, 3 stroužky česneku, 1 lžíce na jemno nakrájeného zázvoru, 1 menší chilli, 1 stonek citronové trávy, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce rybí omáčky, šťáva z 1 limetky, sůl, pepř, čerstvé koriandrové lístky, jasmínová rýže
Postup:
Maso nakrájejte na menší kostky, osolte, opepřete a ve woku orestujte na oleji dozlatova. Po opečení odložte maso stranou. Do woku vsypte na kousky nakrájené mrkve, dýni, celer, papriku a měsíčky cibule, ochuťte solí a pepřem. Restujte asi 3 minuty, poté přidejte zázvor, česnek, chilli, mletý koriandr a restujte další 2 minuty. Přilijte vývar, přidejte opečené maso, citronovou trávu a duste pod poklicí asi 30 minut doměkka. Hotový pokrm dochuťte rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Podávejte s jasmínovou rýží a lístky čerstvého koriandru.
Asijský guláš
Pro 4 porce budete potřebovat
- 600 g vepřového masa – plec
- 150 g zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, petržel
- 100 g vařené červené čočky
- 60 cl sezamového oleje
- 3 dcl vývar
- 2 ks červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl a pepř
- hrst čerstvých listů koriandru
Cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek nadrobno, orestujte se zeleninou krájenou na kousky cca 1 minutu na sezamovém oleji. Přidejte maso krájené na kostky, ochuťte solí, pepřem a restujte další 2 minuty ze všech stran, zalijte vývarem a duste pod poklicí cca 30 minut nebo doměkka. Tekutina se téměř vyvaří. Mezitím si uvařte čočku (cca 5 minut). Do hotového pokrmu přimíchejte uvařenou čočku, ochuťte sójovou omáčkou, octem a posypte čerstvým koriandrem.
Hovězí maso po sečuánsku
Pro 4 porce budete potřebovat
- 500 g hovězího masa
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 bílek + 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 žlutá paprika
- 1 zelená paprika
- chili paprika a zázvor dle chuti
- 1 malý pórek
- 1 menší lilek
- cukr, sůl, pepř a olej na smažení
Bílek smíchejte s 1 lžící sójové omáčky a kukuřičným škrobem a maso nakrájené na tenké plátky v něm obalte. Cibuli a česnek nakrájejte na tenká kolečka, papriku na tenké proužky, pórek na nudličky, lilek na kostičky a chili s oloupaným zázvorem nasekejte najemno. Ve woku zahřejte olej a obalené maso za stálého míchání zprudka usmažte, osolte, opepřete a dejte stranou. Do woku přidejte ještě trochu oleje a usmažte v něm veškerou nakrájenou zeleninu s prolisovaným česnekem. Maso vraťte zpět do woku a přidejte předem připravenou směs z cukru, sójové omáčky, rýžového octa a vína. Hovězí maso po sečuánsku dobře promíchejte, prohřejte a podávejte s dlouhozrnnou rýží.
Komentáře
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat