Ochutnejte Asii všemi smysly

Datum publikování 18.10.2019

 

Zprudka opečená křupavá zelenina a výhonky, šťavnaté nudličky z masa, křehké kousky ryb, omáčky a exotické koření. Sbíhají se vám při čtení těchto slov sliny? Pak vám určitě není cizí svébytná asijská kuchyně. Pro její domácí přípravu vám přitom stačí jediné – pánev wok, která vám umožní vařit technikou stir&fry, tedy míchej a smaž.

Ortodoxní „wokaři“ nedají dopustit na tradiční provedení woku z přírodní oceli bez povrchové úpravy, u kterého je třeba vnitřní stěny nádoby pravidelně karbonizovat zahříváním oleje. Tento klasický wok musí mít kulaté dno a vaří se v něm výhradně na plameni.

Tradiční „čínu“ si však můžete připravit, i pokud neumíte karbonizovat a s otevřeným ohněm jste se v kuchyni dávno rozloučili – stačí mít luxusní Wok PRESIDENT s unikátní poklicí a nepřilnavým povrchem s charakterem přírodního kamene. Díky němu zvládnete připravit typicky asijská jídla i na moderním indukčním nebo sklokeramickém sporáku, navíc bez rizika připálení.

Speciálně strukturovaný, odolný nepřilnavý povrch zajistí rovnoměrné propečení a spolehlivě odolá i kovovým obracečkám. Skleněným průzorem v poklici vidíte dovnitř a můžete tak asijské pochoutky vnímat všemi smysly včetně zraku, a to i když je wok uzavřen. Poklici jsme přitom dali unikátní rukojeť, pomocí které ji lze během vaření chytře odložit, aniž by vám kondenzovaná pára stékala na kuchyňskou linku.

Vyzkoušejte novinku z linie PRESIDENT a objevte chuť Asie prostřednictvím moderního woku, ve kterém můžete

  • restovat s minimem tuku
  • fritovat
  • vařit ve vodě či v páře (stačí vložit napařovací síto nebo vějíř)
  • péct a dokonce i zapékat v pečicí troubě (wok ani poklice neobsahují žádné plastové části)

Vyzkoušejte v něm třeba tyto recepty:

Vepřové stew

Ingredience:

600 g vepřové plece, 200 g máslové dýně, 400 ml zeleninového vývaru, 50 ml oleje, 2 cibule, 2 řapíky celeru, 1 červená paprika, 1 oranžová mrkev, 1 žlutá mrkev, 3 stroužky česneku, 1 lžíce na jemno nakrájeného zázvoru, 1 menší chilli, 1 stonek citronové trávy, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce rybí omáčky, šťáva z 1 limetky, sůl, pepř, čerstvé koriandrové lístky, jasmínová rýže

Postup:

Maso nakrájejte na menší kostky, osolte, opepřete a ve woku orestujte na oleji dozlatova. Po opečení odložte maso stranou. Do woku vsypte na kousky nakrájené mrkve, dýni, celer, papriku a měsíčky cibule, ochuťte solí a pepřem. Restujte asi 3 minuty, poté přidejte zázvor, česnek, chilli, mletý koriandr a restujte další 2 minuty. Přilijte vývar, přidejte opečené maso, citronovou trávu a duste pod poklicí asi 30 minut doměkka. Hotový pokrm dochuťte rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Podávejte s jasmínovou rýží a lístky čerstvého koriandru.

Asijský guláš

Pro 4 porce budete potřebovat

  • 600 g vepřového masa – plec
  • 150 g zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, petržel
  • 100 g vařené červené čočky
  • 60 cl sezamového oleje
  • 3 dcl vývar
  • 2 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvých listů koriandru

Cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek nadrobno, orestujte se zeleninou krájenou na kousky cca 1 minutu na sezamovém oleji. Přidejte maso krájené na kostky, ochuťte solí, pepřem a restujte další 2 minuty ze všech stran, zalijte vývarem a duste pod poklicí cca 30 minut nebo doměkka. Tekutina se téměř vyvaří. Mezitím si uvařte čočku (cca 5 minut). Do hotového pokrmu přimíchejte uvařenou čočku, ochuťte sójovou omáčkou, octem a posypte čerstvým koriandrem.

 

Hovězí maso po sečuánsku

Pro 4 porce budete potřebovat

  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 bílek + 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • chili paprika a zázvor dle chuti
  • 1 malý pórek
  • 1 menší lilek
  • cukr, sůl, pepř a olej na smažení

Bílek smíchejte s 1 lžící sójové omáčky a kukuřičným škrobem a maso nakrájené na tenké plátky v něm obalte. Cibuli a česnek nakrájejte na tenká kolečka, papriku na tenké proužky, pórek na nudličky, lilek na kostičky a chili s oloupaným zázvorem nasekejte najemno. Ve woku zahřejte olej a obalené maso za stálého míchání zprudka usmažte, osolte, opepřete a dejte stranou. Do woku přidejte ještě trochu oleje a usmažte v něm veškerou nakrájenou zeleninu s prolisovaným česnekem. Maso vraťte zpět do woku a přidejte předem připravenou směs z cukru, sójové omáčky, rýžového octa a vína. Hovězí maso po sečuánsku dobře promíchejte, prohřejte a podávejte s dlouhozrnnou rýží.

 

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu

Registrovat


Související zboží

Video
139 Kč (vč. DPH)
Video
119 Kč (vč. DPH)
319 Kč (vč. DPH)
Akce
219 Kč (vč. DPH)
-31 %
Video Doprava zdarma
3 399 Kč (vč. DPH)
Video
229 Kč (vč. DPH)
199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
159 Kč (vč. DPH)
-20 %