Příběh ČAJE

Jedna z legend o vzniku čaje říká, že jej objevil před více než 4750 lety čínský císař Šang-nung, zvaný Božský vladař. Při rozjímání v lese u ohně, kde mu vřela voda, zavanul vítr a utrhl z nedalekého keře několik suchých lístků. Ty se snesly do kotlíků s vodou a zakrátko již voněla vzduchem lahodná neznámá vůně, která císaře vytrhla z meditace. Ochutnal a tak vznikl čaj, nápoj známý po celém světě.

Pravdivost této legendy dokázat neumíme, umíme vám však poradit, jak si vychutnat čaje tradiční i netradiční, horké i studené, vhodné pro každé roční období.

Konvice Teo Tone

Zelený čaj – „pravý čaj“

Pravý, protože se připravuje z listů čajovníků. Obsahuje méně kofeinu, než černý čaj. Jeho léčivá síla, příjemná chuť a různé odstíny zelené barvy jej řadí na přední místa mezi čaji.

 

Příprava teplé varianty

1. Čaj nasypte do sítka konvice TEO.

2. Propláchněte jej horkou vodou.

3. Čaj zalejte a podávejte.

tip: optimální teplotu vody zjistíte tak, že udržíte dlaň na konvici s horkou vodou. Věděli jste, že kvalitní zelený čaj není potřeba scedit?

Vychytávka: teplotu čaje udržíte dlouho stejnou pomocí termoizolačního kabátku

 

Příprava ledové varianty

Když nás překvapí horké babí léto, ideálním osvěžením bude ledový čaj! A jak na něj? Lehce!

files/img blog/2016/clanky/caje/zeleny-caj.jpg

Horká metoda

  1. Připravte si potřebné množství čaje a nasypte jej do sítka džbánu TEO.
  2. Do džbánu nalijte horkou vodu a čaj vyluhujte.
  3. Oslaďte cukrem nebo medem.
  4. Do džbánu TEO vložte namražený chladící díl.
  5. V případě potřeby dosypte led.

tip: díky teplotnímu šoku, který nastane přelitím ledu horkým nálevem, si čaj zachová všechny účinné složky. Je tak povzbuzující a chuťově výrazný.

files/img blog/2016/clanky/caje/ledovy-caj.jpg

Studená metoda

  1. Připravte si potřebné množství čaje a nasypte jej do sítka konvičky TEO.
  2. Zalijte studenou vodou do 2/3 konvice, luhujte cca 10–15 minut.
  3. Sceďte, doplňte kostky ledu.
  4. O osvěžující teplotu čaje se na dlouhou dobu postará termoizolační kabátek.

tip: studená metoda snižuje obsah kofeinu v čaji na minimum, maximum však dosahuje zachovaný obsah vitaminu C. Nápoj je jemnější, osvěžující a nemá výrazné povzbuzující účinky.

„Čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo.“

stará čínská moudrost

 

Lapacho čaj

Lapacha Čaj

Nebo také léčivý nápoj ze stromu života. Stromy života rostou v jihoamerických Andách. Usušené kambium (rostlinné pletivo z vnitřní strany kůry) se těží z těch 50 a více let starých. Účinky neČAJE (nepřipravuje se z čajovníku) Lapacho jsou téměř zázračné – posiluje imunitu a obranyschopnost organizmu, působí protizánětlivě a antibakteriálně a je silným antioxidantem. Chutná jemně nasládle a zároveň lehce nahořkle. 

Frenchpress Teo

Jak připravit LAPACHO čaj?

vrchovatá lžička Lapacho • litr vody POSTUP: Lapacho čaj povařte ve vodě, odstavte z plamene a nechte 10–15 minut odstát. Dochuťte medem. Pijte vlažný.

tip: pro přípravu nepoužívejte hliníkové ani pozinkované nádoby, není vhodný ani plast.

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat


Související zboží

Video
69 Kč (vč. DPH)
139 Kč (vč. DPH)
Video
189 Kč (vč. DPH)
Video
109 Kč (vč. DPH)
159 Kč (vč. DPH)
Akce Video
89 Kč (vč. DPH)
249 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
199 Kč (vč. DPH)
249 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
199 Kč (vč. DPH)