Nepřilnavý nůž na cukrové melouny PRESTO TONE: Oslaďte to melounům!

Celoroční pochutina

Ty tam jsou doby, kdy jsme si na melounech mohli pochutnat jen pár měsíců v roce. K letním radovánkám patřily nejen litry točené zmrzliny, ale hlavně baculaté melouny všech možných velikostí s červenou šťavnatou dužinou. Ťukáním na kůru jsme zjišťovali, zda je ideálně vyzrálý, slaďounkou dužinu jsme pak vykusovali na rychlost a ušklíbali se nad desítkami černých peciček. Jó, to byly časy. Melouny jen v létě, na podzim a v zimě jablka, hrušky a sem tam pomeranče a banány. V dnešní době si na melounech jakékoliv odrůdy můžete pochutnat prakticky kdykoliv – třeba i koncem února.

Cukrový meloun zvaný též honeydew

Kromě tradičních vodních melounů si velkou oblibu získaly i cukrové melouny, melouny Galia nebo Cantaloupe, které jsou k dispozici téměř po celý rok. Zejména první zmiňované, zvané též honeydew (s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou) chutnají báječně v kombinaci s parmskou šunkou, lososem nebo se sladkým vínem.

Jak vyzrát na meloun

Na meloun se obvykle chodí s nožem, nejlépe pořádně ostrým a dlouhým. Ovšem cukrové melouny jsou specifické, měkká středová dužina s velkým množstvím pecek si doslova říká o odstranění. Právě pro komfortní krájení plodu, úplné zbavení středové dužiny s peckami a bezpečné odkrojení šťavnaté dužiny od slupky slouží souprava PRESTO TONE, která zahrnuje nerezový nůž s nepřilnavou čepelí o délce 22 cm se zubatým ostřím, ochranné pouzdro a odnímatelný speciální celoplastový nůž s kruhovou čepelí.

Antiadhezní nůž na cukrové melouny PRESTO TONE, 22 cm

Kvalitní antiadhezní povlak nerezové čepele usnadňuje krájení melounů a následné čištění nože, plastový nůž s kruhovou čepelí odstraní měkkou středovou dužinu a mírně zakřivená čepel oddělí dužinu od slupky.

Krájení, zbavení středové dužiny i porcování cukrového melounu je snadné a bezpečné!

Pouzdro chrání povlak a ostří nože před poškozením a nechtěným poraněním při skladování. Mimořádně vydařená souprava v barvě cukrového melounu je použitelná i při porcování menších vodních melounů.

Cukrový meloun
Od vodního melounu se liší chutí, barvou i vzhledem rostliny, která má výrazně kulatější listy a menší plody. Plody jednoleté poléhavé rostliny, která dorůstá až 150 cm, obsahují průměrně šest až osm procent cukru (převážně sacharózy). Cukrový meloun je teplomilná a poměrně choulostivá rostlina, kterou zničí již první mrazy. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar, v závislosti na druhu délku až 1 metr. Povrch plodu má korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínající bradavice, ale může být také zcela hladký.

Ovoce nebo zelenina?
Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“) je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy považovaný také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar. Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun (botanicky lubenice obecná, Citrullus lanatus) a cukrový meloun (botanicky meloun cukrový, Cucumis melo). Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou (Cucumis sativus).

Zdroj: Wikipedie

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

Video
299 Kč (vč. DPH)
349 Kč (vč. DPH)
Akce Video
69 Kč (vč. DPH)
-80 %