Nekupujte předražené máslo a vyrobte si ho raději sami

Datum publikování 29.8.2017

Křehké těsto na koláč, dokonalé linecké, jemná rajská omáčka ani prachobyčejné pečené kuře se neobejde bez kostky kvalitního másla. Co ale dělat, když cena másla tak radikálně vzrostla? Kupovat ty nejlevnější značky a připravit se tak o výraznou mléčnou chuť kvalitního másla? Nikoliv! Začněte si máslo vyrábět sami doma. Není to nic složitého a stloukání másla zvládnou i děti. Kromě hřejivého pocitu z domácího produktu můžete dále experimentovat a vyrobit si i neobyčejná ochucená másla, třeba s krystalky hrubozrnné soli nebo bylinkami.

 

Co je potřeba?

 

Na výrobu domácího másla potřebujeme 33% smetanu. Z kelímku (250 ml) běžné smetany, kterou koupíme v obchodě, vyrobíme 100 g másla. Máme-li možnost použít smetanu domácí, můžeme se těšit, že z ní „vytlučeme“ másla ještě o něco víc. Tak či tak, výsledné máslo chutná vždy skvěle!

 

S TESCOMOU je výroba čistá práce

 

I když existují způsoby, jak máslo vyrobit za pomocí tyčového mixéru a ručních šlehačů, obvykle spolu s nimi ušpiníte ještě další věci – sítko, či plátýnko, někdy i kuchyňskou linku a hlavně své ruce (kterými se obvykle máslo hněte ve studené vodě). Elegantní a rychlý způsob, jak máslo vyrobit, je v Nádobě pro přípravu másla DELLA CASA. Stačí do ní nalít 250 ml 33% smetany pokojové teploty, přidat lžíci zakysané smetany pro ještě smetanovější chuť a šlehat pouhé 2 minuty! Poté slijete cedicím otvorem podmáslí, které je vynikající jako zdravý nápoj nebo jako přísada do pokrmů či základ do chleba, a dotvarujete v Máslence DELLA CASA.

 

Čím máslo vylepšit?

 

Nechystáte-li se máslo použít jako základ do sladkých buchet, sušenek a koláčů, přidejte hrubozrnnou sůl. Pak už stačí jen namazat na čerstvé pečivo a vychutnávat! Vedle nešlápnete ani s jakoukoliv čerstvou bylinkou. Výborná je pažitka, tymián, kopr, rozmarýn, petržel, medvědí česnek i bazalka. Krásně se snoubí se zrníčkovým chlebem i pečenými bramborami. A co dělat, když bylinková sezóna končí? Udělejte si zásobu na zimu a vyrobte si bylinkovou sůl. Je to jednoduché, hrubozrnnou sůl rozmixujte s čerstvými bylinkami a směs uchovejte v mrazáku. Vydrží vám do další bylinkové sezóny.

Komentáře

  • ...nechci slevu zadarmo...., jak povídka od Šimka a Grossmanna...
  • Asi nejlepší bude pořídit si užitečné zvíře - tedy krávu v laktačním období, a z nadojeného mléka vyrábět máslo. Zkuste ať vidíte, zač je toho loket.
    Blahuta.
  • Tak vzhledem k tomu, že údajně cena másla roste kvůli rostoucí ceně smetany, tak ten ekonomický efekt výroby másla z kupované smetany bude asi záporný. Jediný pozitivní efekt je nekonečná životnost pořizovaných jednoúčelových zařízení, která po prvním týdnu nadšeného užívání skončí na dně skříně a naše vnoučata to pak střelí v aukci jako "starožitný patent v původním stavu"
  • S vaší nádobkou mě vyjde 1 kg másla na 250-300,- Kč, když z 250 ml smetany dostanu 100 g, másla. Když se nám kdysi srazila šlehačka a ušlehali jsme máslo, tak jsme měli trochu sraženiny na dně a troufám si říci, že to zdaleka nebylo 100 g. Tu nádobku máme doma, jen ne s výlevkou, ale i to se dá pořešit. Věřila bych, že ze smetany od stračeny bych možná tu trochu másla měla, ale určitě ne z té kupované. Tak to na mne dělá dojem, že cena másla je zvyšovaná uměle, aby se prodaly některé zbytečnosti.

    • Je silně zavádějící, že z kelímku uvedené smetany vyrobíte 100 g másla. NENÍ TO PRAVDA. Vyrobíte asi 80 g másla. Ze dvou kelímků vyrobíte zhruba 160 g másla. Za 42 Kč máte 160 g másla. Nevěříte? Tak si to doma vyzkoušejte. A hned si spočítejte, na kolik by Vás přišlo 250 g másla. Asi na 66 Kč. Zbude Vám asi 200 ml podmáslí, pokud vezmu orientační cenu 4 Kč a tuto cenu odpočítám, tak Vás máslo vyjde na 62 Kč. Máslo vyrobíte krásné, i ze smetany ke šlehání. Jen máslo musíte dát do hroudy a propláchnout studenou vodou. S kupovaným se nedá srovnat. A nepotřebujete žádné další nástroje, přípravky, šlehač má každý doma. A do 12 minut je máslo hotové. Cenovou výhodnost nechť si každý srovná ve své hlavě sám.
  • ... A kolik STOJÍ , DLE VAŠEHO "RECEPTU" 250gr másla a la Tescoma ????? :) :) :)
    Tuhle PVC nádobu na Šlehačku prodávali komunisti asi za 13/14 Kčs, za Kolik vy ? ? ? ?

  • Zde na severu se chovají stáda skotu a jejich mléko se dojí a vozí do Německa, tak co chceme, když to dovolíme.
  • Zase jedna "bezva" reklama. Spočítejte si kolik stojí 33% smetana a jsme tam kde jsme byli.... a to nemluvím o ceně nádoby na přípravu másla.......
  • Pokud tomu dobře rozumím, tak na kostku 250 g másla potřebuji zhruba 3 klasická balení smetany 33%. Protože nemám babičku na venkově ani kravku za barákem tak mne jedno balení stojí cca 30,- Kč. Ve většině balení smetany jsou také i tzv.stabilizátory. Proto si myslím, že toto je rada na nic a vůbec si nepomůžu nehledě na to, že je s tím spousta práce.
  • Protože 33/% smetana už stojí 28 kč, =200g másla a 250g by přišlo na 70 kč,tak to je vylej -nalej.
    • Co je to proboha za blábol "

  • Ona smetana na 250 g másla takhle ale vyjde tak na 47 Kč, to si moc nepomůžu.
    • Máte pravdu, ale stálo by za to si máslo nějaký čas vyrábět sami, budeme vědět, co do něj dáváme, uděláme si ho podle své chuti a hlavně - ať si naši dodavatelé to své předražené máslo strčí za klobouk.

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

349 Kč (vč. DPH)
Akce
279 Kč (vč. DPH)
-20 %
69 Kč (vč. DPH)
Akce Video
55 Kč (vč. DPH)
-20 %
169 Kč (vč. DPH)
Akce
135 Kč (vč. DPH)
-20 %
259 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-23 %
159 Kč (vč. DPH)
Akce Video
129 Kč (vč. DPH)
-18 %
209 Kč (vč. DPH)
Akce Video
167 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %