Mlsání bez šlehačky? Nemyslitelné!

Datum publikování 6.3.2017

Mnoho dezertů by bez ní ztratilo svou přitažlivost i chuť a sváteční vídeňská káva by se stala „pouhým“ espressem. Zmrzlinové poháry by posmutněly a bábovka i dorty by pozbyly svůj nejcennější šperk... Bez šlehačky by to prostě nešlo!

Je to vlastně takový malý zázrak, kdy se tekutá smetana změní v hustou lahodnou pěnu. Podle legendy k tomuto „kouzlu“ poprvé došlo tak, že smetanu převážel kůň, který ji v podstatě „ucválal“. Písemný důkaz o existenci šlehačky sahá do 17. století, kdy ji připravil na počest krále Ludvíka VIX. kuchař prince de Condé Francois Vatel. A protože se tato hostina odehrála na zámku Chantilly, nese tak šlehačka ve francouzštině název créme Chantilly.

Jak ji nejlépe připravit?

K výrobě šlehačky potřebujete smetanu s minimálně 30 % tuku, která by měla být hodně vychlazená. V šlehačku ji pak můžete proměnit pomocí ručního či elektrického šlehače nebo – a to je ta nejpohodlnější varianta – prostřednictvím šlehačkové láhve.

Kam všude patří šlehačka?

Pokud potlačíte nutkavou potřebu nastříkat si čerstvou šlehačku z láhve přímo do pusy (což dokáží jen mimořádně silní jedinci), pak využijte její jedinečnou chuť a vzhled k efektnímu dekorování dezertů. Připravte si osvědčené recepty z „tescomácké“ kuchyně.

 

files/img blog/2017/slehacka/vafle_ss.jpg

Domácí vafle se šlehačkou

Nadýchané vafle jsou velmi vděčným pohoštěním pro neohlášené návštěvy či pro děti, které se neodbytně dožadují něčeho dobrého. Proč? Protože jsou hotové raz dva a ingredience pro jejich přípravu máte doma obvykle vždy po ruce. Navíc navrstvené s ovocem a šlehačkou znamenitě vypadají a ještě lépe chutnají! S jejich správným tvarem si poradí silikonová forma z oblíbené "domácí" linie DELLA CASA, která navíc nelepí, a zajistí tak perfektní výsledek. 


Co budete potřebovat

  • 175 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 100 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 malá vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • špetku soli
  • šlehačku

 

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a po cca 2 minutách zašlehejte do pěny olej.
     
  2. Přidejte ostatní suroviny, vyšlehejte dohladka, nakonec vmíchejte mouku a prášek do pečiva.
     
  3. Těsto nalijte do vymazané formy tak, aby výstupky uvnitř formy zůstaly po nalití těsta viditelné.
     
  4. Vafle pečte při 180 °C cca 15 minut.

 

files/img blog/2017/slehacka/50_livance_ss.png

Domácí lívance se šlehačkou

Na svačinku, na večeři či jako dezert mezi jídly – s kyprými lívanci nemůžete udělat chybu. Kynuté těsto potřebuje sice trošku delší dobu, než je hotové, ale nadýchaná dobrota pak stojí za to. Nejlepší pro jejich přípravu jsou pánve na lívance, takzvané lívanečníky, které jim dají dokonalý tvar a postarají se o jejich rovnoměrné propečení. Tyto vybírejte podle typu svého sporáku, zvláště pokud máte indukci, ujistěte se, že je pro ni váš lívanečník vhodný!


Co budete potřebovat

  • 700 ml vlažného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru
  • špetku soli
  • ovoce, skořici, zavařeninu či lískooříškovou pomazánku dle chuti
  • šlehačku

 

Postup

1. Připravte kvásek z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka.

2. Prosejte mouku a přidejte k ní vykynutý kvásek, obě vejce, zbytek vlažného mléka, cukru a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud nevznikne řídké těsto, které nechejte v teple vykynout 20–30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Rozpalte lívanečník a jeho „oka“ lehce potřete olejem, výborný je třeba kokosový. Lívance pak smažte z obou stran dorůžova.

4. Podávejte ochucené sezónním ovocem, zavařeninou, skořicovým cukrem a... ŠLEHAČKOU!

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

499 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-20 %
Video
199 Kč (vč. DPH)
1 299 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
1 099 Kč (vč. DPH)
-15 %
Video
249 Kč (vč. DPH)
Video
249 Kč (vč. DPH)
1 399 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
1 099 Kč (vč. DPH)
-21 %
1 599 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
1 199 Kč (vč. DPH)
-25 %

Přečtěte si také

Novinky březen 2017

Novinky březen 2017

1. 3. 2017 | Přečteno 6020x