Jedlý dárek? Nadělte pod stromeček domácí těstoviny

Datum publikování 16.12.2016

Chystáte se letos nadělit jedlé dárky? Domácí šunku, paštiku, terinu nebo dokonce sýr s pomocníky od TESCOMY sice hravě zvládnete, ale o Vánocích, kdy se stoly prohýbají pod hromadou jídla, se vyplatí darovat spíše dobrotu trvanlivou, která vydrží, až do doby, kdy sváteční „obžerství“ trochu opadne.

Foodblogerka Zuzka, velká milovnice Itálie, nám přispěla skvělým receptem na domácí těstoviny. Pomocnou silou jí byl šikovný strojek na přípravu těstovin od TESCOMY. Rychlost a pohodlí výroby ji potěšily natolik, že se o své triky na domácí těstoviny ráda podělila i se čtenáři TESCOMA blogu.

 


Jak tedy těstoviny vyrobit a co všechno je potřeba vědět než s jejich přípravou začnete? 


Jakmile se rozhodnete připravit si domácí těstoviny, bude vám stačit asi tak 1 hodina času a jen pár základních surovin jako je mouka a vejce. Necelých 20 minut trvá zpracovat těsto, které potom necháme asi 30 minut odpočívat. Zbytek času už trvá těsto nakrájet do požadovaného tvaru či naplnit určitou směsí.


Ideálním materiálem na zpracování těsta je dřevěná deska, na kterou nasypeme mouku, uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ (neboli důlek, díky kterému potom mouka připomíná Italům sopku), do něj přidáme vejce. Ta se vidličkou rozšlehají a mouka se do nich postupně vmíchá prsty. Někdo radí přidávat i sůl. 


Na každých 100 g mouky se doporučuje právě 1 vejce (vejce by měly mít pokojovou teplotu). Těsto se zpracovává několik minut (ideálně 10-15 minut) do koule. Těsto bychom měli v průběhu natahovat do stran a také se nebát s ním několikrát praštit do desky, aby získalo svou typickou elastičnost. Následně se nechá 30 minut odpočinout zabalené do mokré utěrky nebo potravinářské folie.


TIP: Je důležité pracovat rychle, aby nám těsto nezačalo na vzduchu osychat.


Zpracování těsta a varianty


Hotové těsto se nám vyplatí rozdělit si do více částí a ještě každé trochu ručně zapracovat než je vložíme do strojku nebo vyválíme válečkem. Na strojku je skvělé, že stačí nastavit požadovanou tloušťku těsta (na každý druh těstovin použijeme jinou – např. tenčí na plněné těstoviny jako třeba ravioli a tlustší třeba na tagliatelle).


Každopádně je dobré nezapomenout při zpracování těsta naši dřevěnou desku posypat moukou, aby se nám nelepilo. Potom už stačí jen těsto vložit do strojku a několikrát ho v něm projet (pokaždé by se mělo těsto lehce pomoučit). Většinou se doporučuje začínat od větší tloušťky a postupovat ke stále tenčímu těstu, dokud nedostaneme požadovanou tloušťku těsta.

 


Receptů na domácí těstoviny je opravdu bezpočet variant. Nezáleží jenom na tradicích každé italské rodiny, ale také na kvalitě mouky, teplotě či vlhkosti v kuchyni, velikosti použitých vajec. Je proto potřeba neřídit se recepty na 100%, ale spíše následovat jakýsi cit v průběhu zpracování těsta.


Je důležité, abychom zabránili vysušování těsta, aby se nám nepotrhalo, ale zůstalo krásně elastické. Stejně tak záleží na chuti každého, někdo má raději spíše tlustší těsto, někdo naopak tenčí. To samé se dá říci o tom, jak který Ital vaří těstoviny „al dente“ (někdo raději více na skus než někdo jiný). Oblíbenou variantou jsou i bezvaječné těstoviny, kde se místo vajec použije jednoduše voda.

 

 

Hotové těstoviny usušte a poté skladujte ve skleněné dóze v temnu a suchu, anebo naranžujte do dárkového sáčku, ozdobte stuhou a věnujte přátelům pod stromeček.

 

Originální recept naleznete ZDE.

 

 

 

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit