Jak vyrobit ochucený bylinkový olej?

Datum publikování 24.7.2017

Bylinky, které na zahradě vypěstujete nebo posbíráte na louce, se zpracovávají různě. Do bylinkových léčiv se řadí nejrůznější sirupy, masti, tinktury, bylinková vína, octy a také oleje. Jejich využití nalezneme hlavně v kuchyni, kde se mohou přidávat do zeleninových salátů. Jak si bylinkový olej vyrobit?

Výroba bylinkového oleje

Bylinkový olej lze vyrobit dvojím způsobem – zahříváním, nebo luhováním. První je složitější, ale má o to větší léčivou sílu. Pro základ se nabízí použít klasický panenský olivový olej nebo slunečnicový, ale na trhu existují i další varianty – výborný je dýňový olej, který má oříškovou chuť a jasně zelenou barvu, nebo třeba olej lněný. Ať už zvolíte jakýkoliv druh oleje, přidejte do něj nasekané čerstvé bylinky, prohřejte ho a nechejte 24 hodin až týden luhovat. Poté olej sceďte a přelijte do sklenic. Nakonec do oleje ponořte snítku hlavní bylinky. Pozor, rostlina musí být vždy ponořená, jinak se zkazí.  Skvělým pomocníkem vám budou vyluhovací sítka, která rostliny udrží pod hladinou.

Druhý postup je bez prohřívání. Olej pouze nalijeme do láhve a přidáme snítky bylinek. Zase připomínáme, že musí být celé ponořené. K tomuto účelu dobře poslouží Nádoba na olej VITAMINO, jejíž součástí je vyluhovací sítko. Postup je stejný – sítko naplníte bylinkami a zalijete studeným olejem. Sítko udrží bylinky pod hladinou a navíc, až uznáte za vhodné, můžete je z oleje pohodlně vyjmout.

Které bylinky se do olejů hodí?

Bazalka je nejvíce populární v kombinaci s rajčaty. Navíc tato bylinka pomáhá trávení. Pro lepší studijní a pracovní výsledky jezte saláty s rozmarýnovým olejem. Rozmarýn je velmi povzbuzující rostlina, která utišuje bolest hlavy z vyčerpávající duševní práce. Tymián podporuje krevní oběh a také trávení. Poslední rostlinu, kterou doporučujeme, je saturejka. Saturejka se objevuje hlavně v balkánských receptech a v tradičním koření čubrica. Saturejka podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a posiluje srdce.

Jak využít bylinkový olej v kuchyni?

Saláty a různé druhy ovoněných olejů k sobě prostě patří, ale není to jejich jediné využití. Výborný je olej na bagetě místo másla. Opečený bílý chléb s rozetřeným rajčetem je typická snídaně ve Španělsku. Další možností je na bylinkovém oleji zprudka osmahnout maso nebo rybu. Dejte si ale pozor, některé oleje lisované za studena na smažení nejsou vhodné. Grilovaný hermelín s česnekem a tymiánovým olejem vám také pěkně zaplní bříško. Rozmarýnový olej se zase hodí k opečeným žampiónům. 

 

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit