Rádi bychom vám ukazovali jen to, co vás zajímá, tedy neotřelé nápady pro vaření a bydlení. Nejen to nám umožní soubory cookies. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech typů cookies, v části „Předvolby“ si můžete vybrat, které povolíte. Souhlas lze odmítnout kliknutím na „Odmítnout vše“ (netýká se tzv. základních cookies). Nastavení lze kdykoliv změnit. Další informace najdete v Informacích o zpracování osobních údajů.
Husu připravíte k dokonalosti jen tehdy, budete-li mít kapku trpělivosti. Pouze pomalým pečením totiž získá ideální jemnost a šťavnatost. Tak zní rada našeho šéfkuchaře Pavla, a můžeme potvrdit, že to opravdu funguje. Vše ale začíná už před svatým Martinem! ;-)
Aby totiž byla husička opravdu šťavnatá a dozlatova vypečená, je třeba zahájit přípravy s denním předstihem. Nejprve je třeba husu aklimatizovat. Byla by chyba poslat ji přímo z lednice, nebo dokonce nedokonale rozmraženou, rovnou do trouby. Před samotným pečením ji nechejte tři hodiny odpočívat na kuchyňské lince nebo jiném teplém místě. Předejdete tak teplotnímu šoku, který pečínkám nesvědčí. Čekání si můžete zkrátit odstraňováním zapomenutých pírek.
Kmín, sůl a čas ;-)
S ingrediencemi nemusíte nijak experimentovat. Husí maso je dostatečně výrazné a k jeho dochucení vám bude stačit osvědčená dvojice – sůl a kmín. Pokud přeci jen zatoužíte po jiné variantě, můžete dovnitř husy naskládat nakrájená jablka a hrušky nebo těsně před koncem pečení husu potřít medem.
Naprosto klíčový je čas pečení. Husa se musí péct pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Troubu tedy rozehřejte už večer na 70–80 °C a dejte péct. Husu pečte přikrytou a vyhněte se průběžným kontrolám. Ideální je, když půjdete spát a na troubu zapomenete. Odkrývání poklopu, nebo dokonce propichování masa je zapovězeno. Nemusíte se bát, že by se maso přes noc spálilo. Právě naopak, během pomalého pečení pustí tuk a ráno bude vypadat spíše jako dušené než pečené. Hodinu před koncem pečení zvyšte teplotu na 180 °C, polijte husu výpekem a nechejte zezlátnout.
Co budete potřebovat?
Pekáč s chytrými uchy a nožičkami
Moderní pekáč by měl mít právě tyto dvě vychytávky - žáruvzdorné silikonové nožičky, díky kterým můžete horký pekáč i s pokrmem ihned po vytažení z trouby bezpečně odložit přímo na kuchyňskou linku nebo stůl a unikátní „vykrojené“ úchyty pro bezpečné a komfortní přenášení, které lze snadno uchopit i v kuchyňských rukavicích či chňapkách a jež přijdou vhod zejména, když chcete sejmout pouze poklop.
K huse patří knedlík. Pokud se domácí přípravě knedlíků vyhýbáte, s unikátní formou DELLA CASA se do nich můžete pustit bez obav! Hravě zvládne knedlík houskový, bramborový, vídeňský i bezlepkový, všechny recepty přikládáme. Knedlík můžete uvařit v páře, a pokud opravdu spěcháte, i v mikrovlnce!
Elektrickým otvírákem UNO VINO - snadno a rychle všechny obvyklé typy láhví s bílým, růžovým i červeným vínem s korkovým uzávěrem. Díky výkonnému motorku a kvalitní spirále s antiadhezním povrchem je otevírání vín s otvírákem UNO VINO bezpečné, rychlé a probíhá vždy zcela bez námahy.Pro komfortní použití má otvírák UNO VINO ořezávátko fólií decentně zakomponované v rukojeti otvíráku a modré LED osvětlení spirály.