Petržel, pažitku, bazalku, oregano, tymián, koriandr nebo rukolu si můžete snadno vypěstovat, i pokud nemáte ani balkon, ani truhlíky, ani květináče, ani cestu do obchodu se semínky a substrátem. Stačí si objednat soupravu, která obsahuje všechno.
Jak pěstovat bylinky a úrodu využít na maximum?
Bylinky vypěstujete snadno i doma. Stačí se rozhodnout, jestli chcete mít bylinkový záhon, zahradní bylinkovou spirálu, pěstovat je na balkoně v zahrádce z palet nebo jen v truhlících na oknech. Ať tak či tak, brzy budete řešit, jak s úrodou chutných voňavých kytek naložit. Máme pro vás pár užitečných tipů, které vám pomohou bylinky chytře, efektivně a rychle zpracovat.
Úrodu pak bez krájení nebo trhání "naházíte" (popř. snadno odseparujete od stonku) do bylinkového lisu, zamrazíte a následně si do jídel odkrojíte nebo nastrouháte právě tolik zelených bylinek, kolik potřebujete. Zbylé bylinky počkají v mrazáku na další příležitost.
Pokud dáváte přednost bylinkám čerstvým, můžete je skladovat v praktické dóze do ledničky, kde vydrží čerstvé a svěží po dobu dvou týdnů. Je vhodná pro všechny bylinky a zelené natě. Dóza se vleze do dveří lednice, nezabere v ní tedy příliš místa.
Chcete-li čerstvé bylinky před podáváním nebo zamražením nasekat, přijdou vám vhod nůžky s dózou, která má "zářezy". V nich čepele nůžek snadno od lepivých kousků bylinek očistíte, aniž byste o ně přišli. Zůstanou totiž v dóze, ve které je přenesete kam potřebujete.
Další možností je bylinky pohodlně naporcovat pomocí kráječe, kterým stačí po bylinkách několikrát přejet, a máte je v mžiku nadrobno nasekané. Ochranný kryt chrání vaše prsty a usnadňuje údržbu.
Univerzálnějším pomocníkem pro rychlé nasekání bylinek, ale také celých svazků, zelených natí a třeba i jarních cibulek, je krájecí kolébka. Snadno si totiž poradí i s tuhými stonky bylin. Čepel má nepřilnavý povrch, takže se na ni bylinky nelepí, a ochranný kryt pro bezpečné skladování.
Bylinky můžete jíst v mnoha jídlech, nebo využít jen jejich chuť a vůni a vyluhovat je - třeba do olivového oleje spolu s dalšími přísadami, a to jak sušené, tak čerstvé. Stačí mít (malou nebo velkou) nádobu na olej s vyluhovacím sítkem. Více najdete v našem článku o luhování bylinek v oleji.
Bylinky můžete uchovávat v mrazáku také v univerzálně použitelných mini dózičkách.Ty se vám budou hodit i na jiné dobroty, které potřebujete zamrazit v malém množství, jako jsou ovocné dřeně, demi-glace nebo protlaky.
Samostatnou kapitolou je přidávání čerstvých bylinek do nápojů - v létě není nic osvěžujícího než voda s citrusovou šťávou, mátou nebo meduňkou. Abyste nemuseli po napití cedit bylinky mezi zuby, přijdou vám vhod džbány s vyluhováním.
A proč si dokonalé osvěžení nevzít s sebou i na kolo, do práce nebo k vodě? Máme proto v sortimentu také láhev s vyluhováním, která získala světové ocenění za design. Vyberte si ze čtyř barevných variant a mějte bylinky po ruce kamkoli se v létě hnete:-).
Komentáře
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat