Halloweenské příšerky s dýňovým máslem

Datum publikování 18.10.2017

Máte chuť vyzkoušet něco nového? Nevšední máslo z pečené dýně a opražených vlašských ořechů zpestří vaše snídaně, svačinky i sladké krémy do dezertů. Recept je jednoduchý a není třeba dodržovat úplně přesný poměr ingrediencí, spolehněte se na své chuťové buňky a vytvořte si své vlastní dýňové máslo. Pochutnají si na něm i vegani a alergici na laktózu – živočišnou složku v něm totiž nenajdete.

Dýňové máslo

  • 2 hrnky pyré z pečené dýně
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička rozdrceného hřebíčku
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 4 lžíce medu

Jako první si připravte dýňové pyré. Dýni libovolného druhu omyjte, rozpulte a vydlabte. Poloviny položte na plech, lehce pokapte olejem a pečte doměkka. Po upečení nechejte vychladnout, vydlabte změklou dužinu a vložte do výkonného mixéru. Přidejte ořechy, které můžete pro zvýraznění chuti opražit na suché pánvi, koření, med a rozmixujte na hladkou pastu. Dle chuti můžete množství koření navýšit, více dosladit, přidat šťávu z citrónu nebo čerstvého zázvoru. Hotové máslo uskladněte ve vzduchotěsné sklenici s klipem.

Jak podávat?

Dýňové máslo chutná nejlépe s čerstvým pečivem nebo opečenými toasty. Použít ho ale můžete jako surovinu do krémů – stačí vyšlehat s mascarpone nebo sýrem krémového typu, dosladit a ozdobit jím muffiny nebo použít do dýňového cheesecaku.

Halloweenský TIP na příšerkové dortíky

  • muffiny nebo dortíky „cupcakes“
  • ½ hrnku dýňového másla
  • 1 kelímek mascarpone
  • med, sirup nebo cukr na doslazení
  • marcipán
  • bonbonky typu Tic Tac
  • oplatková trubička
  • potravinářské barvivo

Podle svého oblíbeného receptu upečte v košíčcích muffiny nebo dortíky. Těsto můžete podle fantazie obarvit potravinářským barvivem – my jsme přidali kapku oranžové, aby výsledné příšerky připomínaly dýně. Po vychladnutí dortíky vyloupněte z košíčků a čepice seřízněte dorovna. V míse smíchejte mascarpone s dýňovým máslem a podle chuti doslaďte. Krémem slepte vždy dva dortíky k sobě. Z marcipánu vytvarujte oči, opět můžete obarvit dle fantazie a ze slepených dortíků vytvořte příšerky. Trubička poslouží jako stopka a bonbonky jako zoubky.

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit