Famózní rakytníkové makronky, které zvládnete na 1*

Datum publikování 1.3.2018

Také jste propadli šarmantním, nadýchaným makronkám, které jsou jedním ze sladkých symbolů francouzské gastronomie? Zkuste jejich originální variantu, která sice nepřitahuje pozornost pestrými barvami, zato okouzlí jedinečnou hořko-sladko-kyselou příchutí rakytníku.

Když je navíc připravíte v šikovné nepřilnavé formě DELÍCIA SiliconePRIME, budou v zaručeně dobré formě i samotné makronky, a to po všech stránkách. Zkrátka se vám povedou.

Jak na dobré těsto "takakorát"

Krom správně zvolené formy bývá někdy drobným úskalím domácích makronek těsto. Po vmíchání mandlové mouky by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Optimální je tehdy, když stopa po zdobicí špičce, kterou těsto nanášíte do formy, sama zmizí během 30 až 40 sekund. 

 

 

Francouzské nebo italské makronky?

Než vám ale naservírujeme náš recept, podle kterého bude mít těsto na makronky ideální konzistenci, musíme na pravou míru uvést jeden rozšířený omyl o jejich původu. Ačkoli si je spojujeme s Paříží a chutí Francie, pocházejí makronky z Itálie. Do země galského kohouta je totiž v první polovině 16. století přivezli dvorní kuchaři Kateriny Medicejské poté, co se stala manželkou Jindřicha II.. Francouzský šarm těchto sladkých „jednohubek“ tedy nejspíš vychází z italského temperamentu .-).

Pojďme se do nich pustit:

Ingredience:

100 g mandlové mouky

100 g moučkového cukru

2 ks vaječných bílků

špetka soli

gelová potravinářská barva dle potřeby

55 g cukru krupice

Pro náplň:

30 g cukru krupice

80 g smetany 33%

230 g bílé čokolády

gelová potravinářská barva dle potřeby

10 g sušeného rakytníku nebo rakytníkové marmelády

Postup:

  1. Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte do větší mísy a promíchejte.
  2. Bílky se špetkou soli a gelovou potravinářskou barvou ušlehejte do lehkého sněhu, postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte do momentu vyšlehání hustého sněhu. Zlehka vmíchejte směs mouky a cukru.
  3. Pomocí zdobícího sáčku naneste hmotu na silikonovou formu a nechte makronky 20 min zaschnout.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 150 °C cca 18 minut.
  5. Makronky nechte vychladnout na pečící formě.
  6. 33% smetanu s krupicovým cukrem povařte do rozpuštění cukru
  7. Přidejte čokoládu a krátce povařte, až se čokoláda rozpustí, vmíchejte gelovou potravinářskou barvu a sušený rakytník.
  8. Po vychladnutí naneste na makronky, které k sobě přilepíte spodní stranou.
  9. Mezi makronky můžete vložit čerstvý rakytník.

 

 

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat