Hurá, podzim je tady! Kdo že to tak radostně křičí? Přece gurmáni! Mají k tomu totiž opravdu skvělý důvod: ZVĚŘINU. Srnčí, zaječí, dančí, mufloní, bažantí, jelení i kančí… všechna tato masa jsou známá nejen jedinečnou chutí a vůní, ale jsou také znalci ceněna pro své mimořádné vlastnosti.
Zvěřina je pro člověka dobře stravitelná, obsahuje mnohem více železa než běžná tmavá masa, vitaminy A i B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhou stranu má méně tuku a cholesterolu. Divoká zvířata mají během svého života dostatek pohybu, kvalitní přírodní stravy a málo stresu, což se na kvalitě masa rozhodně podepíše.
Zvěřina je lovena výhradně na podzim, a to ještě v konkrétním období, nepropásněte tedy možnost udělat něco pro své zdraví a chuťové buňky. Zvěřinové hody pořádá v těchto týdnech téměř každá restaurace, ale pokud si chcete zkusit s tímto výjimečným masem pohrát sami, vyzkoušejte pro začátek třeba lahodnou zvěřinovou terinu připravenou snadno a během chvilky v našem šunkovaru.

RECEPT
- 1 kg srnčího masa (pokud nemáte rádi zvěřinu, můžete použít jehněčí)
- 1 hrst máty nasekané najemno
- 1 balíček sýru feta (přibližně 200 g)
- 1 balíček želatiny
- zeleninový základ: mrkev, cibule, celer, petržel, sůl, bobkový list
- sůl a pepř
Maso upečte vcelku na zeleninovém základu a nechejte vychladnout. Sýr a upečené maso nakrájejte na kousky, promíchejte s mátou a směsí naplňte šunkovar. Zredukovaný výpek z masa přiveďte k varu, přidejte želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté výpekem zalijte masovou směs a šunkovar uzavřete.
Šunkovar postavte do hrnce a hrnec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držáku teploměru. Vodu ohřejte na 80 °C a při této teplotě směs povařte 1 hodinu. Teplota vody během přípravy nesmí přesáhnout 85 °C a poklesnout pod 75 °C. Optimální teplotu vody během dušení zobrazuje růžová výseč na stupnici teploměru. Po dokončení dušení nechte celý šunkovar vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nechte dokonale vychladit v lednici.
Co dalšího lze v šunkovaru připravit?
Komentáře
Dobrý den,
na fotografii je srnčí terina se sýrem feta a mátou, jak se můžete dočíst v receptu pod fotografií. Recept sestavil a uvařil náš šéfkuchař Pavel Šnajdr, který stojí za všemi recepty, které v TESCOMĚ vydáváme. O tlačenku se opravdu nejedná.
Přeji hezký den.
Bára
za tým Značkového eshopu TESCOMA
Mohou vkládat pouze členové TESCOMA klubu
Registrovat