Domácí šunka, ale i srnčí terina. Pusťte se do vaření v šunkovaru!

Datum publikování 30.10.2017

Hurá, podzim je tady! Kdo že to tak radostně křičí? Přece gurmáni! Mají k tomu totiž opravdu skvělý důvod: ZVĚŘINU. Srnčí, zaječí, dančí, mufloní, bažantí, jelení i kančí… všechna tato masa jsou známá nejen jedinečnou chutí a vůní, ale jsou také znalci ceněna pro své mimořádné vlastnosti.

Zvěřina je pro člověka dobře stravitelná, obsahuje mnohem více železa než běžná tmavá masa, vitaminy A i B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhou stranu má méně tuku a cholesterolu. Divoká zvířata mají během svého života dostatek pohybu, kvalitní přírodní stravy a málo stresu, což se na kvalitě masa rozhodně podepíše.

Zvěřina je lovena výhradně na podzim, a to ještě v konkrétním období, nepropásněte tedy možnost udělat něco pro své zdraví a chuťové buňky. Zvěřinové hody pořádá v těchto týdnech téměř každá restaurace, ale pokud si chcete zkusit s tímto výjimečným masem pohrát sami, vyzkoušejte pro začátek třeba lahodnou zvěřinovou terinu připravenou snadno a během chvilky v našem šunkovaru.

 

 

RECEPT

  • 1 kg srnčího masa (pokud nemáte rádi zvěřinu, můžete použít jehněčí)
  • 1 hrst máty nasekané najemno
  • 1 balíček sýru feta (přibližně 200 g)
  • 1 balíček želatiny
  • zeleninový základ: mrkev, cibule, celer, petržel, sůl, bobkový list
  • sůl a pepř

Maso upečte vcelku na zeleninovém základu a nechejte vychladnout. Sýr a upečené maso nakrájejte na kousky, promíchejte s mátou a směsí naplňte šunkovar. Zredukovaný výpek z masa přiveďte k varu, přidejte želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté výpekem zalijte masovou směs a šunkovar uzavřete. 

Šunkovar postavte do hrnce a hrnec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držáku teploměru. Vodu ohřejte na 80 °C a při této teplotě směs povařte 1 hodinu. Teplota vody během přípravy nesmí přesáhnout 85 °C a poklesnout pod 75 °C. Optimální teplotu vody během dušení zobrazuje růžová výseč na stupnici teploměru. Po dokončení dušení nechte celý šunkovar vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nechte dokonale vychladit v lednici.

 

 

Co dalšího lze v šunkovaru připravit?

files/clanky/šunkovar/losos_07550-350px.jpg

Terina z lososa
400 g filé z lososa, 100 g uzeného lososa, 50 ml smetany, 2 žloutky, lžička čerstvého kopru, lžička citrónové šťávy, sůl a pepř

Vychlazené filé z lososa rozmixujte spolu s kousky uzeného lososa. Během mixování přidávejte postupně žloutky, poté smetanu, sůl, pepř, nasekaný kopr a citrónovou šťávu. Mixujte jen krátce, cca 30 vteřin. Šunkovar naplňte lososovou směsí, nahoru položte potravinovou fólii, uzavřete s použitím redukce, dejte do vodní lázně a při teplotě 85 °C povařte 40 minut. Stlačenou terinu nechte do druhého dne vychladit.

files/clanky/šunkovar/koreci a olivy_06385-300px.jpg

Domácí kuřecí šunka s olivami 

1 kg kuřecích či krůtích prsních řízků nebo vepřové kýty/plece, 18 g kuchyňské soli, 4 g řeznické nakládací solicí směsi, 1 dl vody, 4 g cukru moučka (1 kávová lžička)

Použijte 1 kg kuřecích prsou a všechny ostatní suroviny jako v základním receptu, který je součástí balení Šunkovaru PRESTO, do masové směsi však ještě před promícháním přidejte 50 g celých vypeckovaných zelených nebo černých oliv.

Komentáře

  • Dobrý den,

    na fotografii je srnčí terina se sýrem feta a mátou, jak se můžete dočíst v receptu pod fotografií. Recept sestavil a uvařil náš šéfkuchař Pavel Šnajdr, který stojí za všemi recepty, které v TESCOMĚ vydáváme. O tlačenku se opravdu nejedná.

    Přeji hezký den.

    Bára
    za tým Značkového eshopu TESCOMA

  • Jestliže jsem napsal, že to je tlačenka, samozřejmě poznám, že to není terina ze srnčího, ale také vím, že ji lze v šunkovaru připravit (uvařit). Nehrajte si na odborníky v kuchařské technologii, prodáváte jen hrnce. To neznamená, že umíte vařit - je to tak nanejvýš na "Prostřeno" !
    • Pane Ing.Beránku,z váší zprávy není cítit ani špetka radosti! Jako dlouholetý prodavač domácích potřeb si já i můj tým vážíme toho, že pro nás a jistě i vás/ soudě podle návštěvy této stránky/ česká firma Tescoma vnáší 25 let výborné výrobky, design a konec konců i recepty a návody na vaření.. tak si dejte třeba skleničku něčeho dobrého a uvidíte, že třeba nebudete odsuzovat zbytečně snahu o dobrou věc..
  • Fotografie ovšem ukazuje TLAČENKU!

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

Doprava zdarma
2 299 Kč (vč. DPH)
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video
499 Kč (vč. DPH)
-16 %
Video
249 Kč (vč. DPH)