Domácí nachos salsa

Datum publikování 22.8.2017

Sezóna domácích rajčat je tady! S velkou úrodou je možné se vypořádat různě. Kromě rajčatových polévek, caprese salátu či leča si můžete vyrobit domácí salsu na nachos, oblíbenou mexickou pochutinu. Pokud ji zavaříte, bude po ruce celý rok, připravená přesně pro ty případy, kdy budete mít chuť dát si něco slaného na zub.

files/clanky/vege grilování/400x400.jpg

Nachos salsa z pečených rajčat

  • 12 středních rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 3 menší cibule
  • 2 papričky jalapeño
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1/2 – 1 lžička drceného chilli 
  • 1 lžička soli
  • šťáva z jedné limetky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • dvě hrsti čerstvého koriandru

Postup

Do hlubšího pekáče nebo dortové formy umístíme celá rajčata, neoloupaný česnek, rozčtvrcenou cibuli a papričky jalapeño. Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme na vysokou teplotu přibližně čtvrt hodiny, dokud rajčatům nepopraská slupka. Pro intenzivnější chuť nastavíme troubě funkci gril.

Necháme zchládnout, česnek oloupeme a rajčata zbavíme tvrdých středů. Štávu z rozkrojených rajčat slijeme, nechceme, aby byla salsa příliš řídká. Poté rajčata propasírujeme, nebo rozmixujeme spolu s česnekem, cibulí a papričkami tyčovým mixérem. V případě pasírování si rajčata zachovají výraznější texturu, ale ostatní ingredience je třeba krátce rozmixovat zvlášť. Pokud chceme omáčku dokonale hladkou, zbavíme slupek i rajčata. Jakmile máme připravenou rajčatovou směs, přidáme ostatní ingredience – limetovou šťávu, kajenský pepř, chilli, sůl, cukr a nasekaný koriandr. Nezapomeneme ochutnat a podle vlastních preferencí ještě více dochutit.

Nachystáme si zavařovací soupravu s vyvařenými sklenicemi a naplníme je směsí. Zavařujeme 25 minut. Pokud máme na omáčku nepřekonatelnou chuť, můžeme ihned spořádat a zavařování přeskočit!

Nachos chipsy podávejte se salsou, zakysanou smetanou nebo roztopeným cheddarem či guacamole. 

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit