Domácí chléb a bagetky: Jde to i bez lepku!

Datum publikování 3.3.2017

Lepek, nebo chcete-li gluten, obsahuje většina nejběžnějších obilovin: pšenice, žito, ječmen, oves… A právě lepek je zodpovědný za to, že těsto drží u sebe, je pružné, tažné, pevné a nadýchané. Pečení z bezlepkové mouky je proto mnohem náročnější a potrápilo už nejednu zkušenou hospodyňku. Samotná mouka totiž nestačí, je třeba přidat další suroviny, které nahradí lepivost glutenu a výsledné pečivo zvláční. U sladkých piškotových těst si většinou vystačíte s kukuřičným nebo bramborovým škrobem, u kynutých a kváskových těst to však neplatí.

Tajemství povedeného bezlepkového chleba, rohlíků, bulek či bagetek tkví v jedné jediné zázračné ingredienci – v psylliu! Že jste o něm nikdy neslyšeli? Psyllium je přírodní rozpustná vláknina ze semen jitrocele indického a je běžně k dostání v lékárnách a obchodech se zdravou výživou. Kromě toho, že podporuje správný metabolismus tuků a navozuje pocit sytosti, je žádoucí přísadou do bezlepkového pečiva. Díky němu bude vláčnější, pružnější a méně drobivé. Zapomeňte na „hokus pokus“ pečení z jednodruhových bezlepkových mouk a vyzkoušejte naše osvědčené recepty na semínkový chléb a křupavé bagetky. Aby se vám pečivo opravdu povedlo, k receptům přikládáme také naše nové pomocníky – žáruvzdorné silikonové formy, které se postarají o dokonalý tvar.

 

 

Semínkový bezlepkový chléb s psylliem

  • 350 g bezlepkové chlebové směsi
  • 150 g pohankové mouky
  • 500–550 ml vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce psyllia
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 5 lžic slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek

 

Rozpusťte psyllium v 500 ml vody a nechejte nabobtnat minimálně 15 minut, nejlépe však několik hodin. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechejte vzejít kvásek. Jakmile je připravený, přidejte všechny ostatní ingredience, olej jako poslední. V míse na kynuté těsto smíchejte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Pokud neradi mísíte těsto rukou, poslouží vám náš praktický hnětač na těsto.

Těsto nechejte vykynout, mělo by přibližně zdvojnásobit svůj objem. S šikovným ohřívačem je kynutí rychlejší, trvá přibližně půl hodinky. Poté ho vyklopte na pomoučněný silikonový vál a několikrát přeložte. Těsto bude lepivější, proto doporučujeme použít stěrku a přeložit těsto od kraje do středu a několikrát zopakovat. Překládání je důležité, aby bylo těsto pevné a po upečení hladké.

Pokud máte v oblibě chléb kulatý, vložte bochník do moukou vysypané perforované ošatky, která mu dodá typické rýhování, a nechejte opět kynout cca 30 minut. Aby těsto neoschlo, přikryjte ho potravinovou fólií nebo vlhkou utěrkou. My jsme se nakonec rozhodli pro chléb obdélníkový a nechali těsto vykynout přímo v pečicí silikonové formě na celozrnný chléb. Na klasický chléb pak použijte formu kulatou, do které bochník z ošatky překlopte.

Troubu rozehřejte na maximum a do spodní části trouby umístěte hluboký plech s horkou vodou, který zajistí dostatečnou vlhkost pro pečení chleba. Bochník v pečicí formě položte na druhý plech a postříkejte vodou z rozprašovače, bude pak po upečení lesklý.

Na maximum pečte 10 minut, poté troubu otevřete, vyvětrejte páru, stáhněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 40 minut, dokud nebude kůrka hnědá.

 

 

Bezlepkové bagetky s psylliem

  • 200 g bezlepkové chlebové směsi
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce psyllia
  • 12 g čerstvého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje

Postup je téměř totožný s přípravou chleba. Rozpusťte psyllium v 200 ml vody a nechejte nabobtnat minimálně 15 minut, nejlépe však několik hodin. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechejte vzejít kvásek. Jakmile je připravený, přidejte všechny ostatní ingredience, olej jako poslední. V míse na kynuté těsto smíchejte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Mísa s ohřívačem kynutí urychlí a víko zabrání osychání těsta. Pokud neradi mísíte těsto rukou, poslouží vám náš praktický hnětač na těsto.

Směs by měla vykynout po cca 20 minutách, poté ji vyklopte na pomoučněný silikonový vál a stejně jako těsto na chleba několikrát přeložte. Poté rozdělte na 6 bochánků, z každého vyválejte bagetku, dotvarujte v pečicí silikonové formě a nechejte ještě dalších 20 minut kynout pod vlhkou utěrkou.

Troubu rozehřejte na maximum a do spodní části trouby opět umístěte hluboký plech s horkou vodou, který zajistí dostatečnou vlhkost pro pečení. Bagetky v pečicí formě položte na druhý plech a postříkejte vodou z rozprašovače, budou mít zlatavější kůrku.

Na maximum pečte 5 minut, poté troubu otevřete, vyvětrejte páru, stáhněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 20–30 minut, dokud nebude kůrka zlatavá.

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

299 Kč (vč. DPH)
Akce
239 Kč (vč. DPH)
-20 %
169 Kč (vč. DPH)
Akce Video
59 Kč (vč. DPH)
-65 %
199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
149 Kč (vč. DPH)
-25 %
499 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-20 %
699 Kč (vč. DPH)
Akce Video
499 Kč (vč. DPH)
-28 %
499 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-20 %
299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
249 Kč (vč. DPH)
Akce Video
199 Kč (vč. DPH)
-20 %
199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
159 Kč (vč. DPH)
-20 %