Červnové tipy: vyzkoušejte 5 receptů na zpracování květů černého bezu

Datum publikování 7.6.2017

Podle omamné vůně rozkvetlého bezu bezpečně poznáte, že léto je konečně tady. Bílé květy velké jako talíře bývají na začátku června vidět na hrázích, okolo cyklostezek nebo i u domů, kde je majitelé dříve vysazovali na ochranu svých stavení před zlými silami. Víkendové odpoledne přímo vybízí k tomu, abyste spojili příjemné s užitečným, během procházky jich nasbírali plný koš a potom si z nich připravili alespoň jednu z pochoutek, díky které doslova ochutnáte léto.

Než se pustíte do samotného vaření, je dobré o květech černého bezu vědět několik věcí:

  • Nikdy je nesbírejte u silnice, kde je znečišťují výfukové plyny.
  • Nejlepší je květy posbírat za teplého slunečného odpoledne, kdy jsou nejvíce rozevřené, a uvolní tak maximum vůně a chuti.
  • Před použitím v kuchyni je po jednom důkladně protřepejte, abyste se zbavili všech broučků a jiných hmyzích obyvatel. Pozor, neomývat – přišli byste o cenný pyl!
  • Nakonec odstraňte co nejvíce stonků a větviček, aby vám zbylo pouze bílé květenství – kromě něj a plodů obsahuje totiž zbytek rostliny toxiny, které nejsou našemu zdraví příliš prospěšné.

Se sběrem bezinkových květů dlouho neváhejte, nebo vám odkvetou! Že už jich máte dávno plnou kuchyň a nemůžete se dočkat, až z nich vykouzlíte něco dobrého? Tak se do toho pusťme!

Bezový sirup z květů

Osvěžující sirup nezaměnitelné chuti využijete v řadě dalších receptů a vydrží vám klidně i rok.

  • 1 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 4 citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
  • 30–50 květů černého bezu
  • 55 g kyseliny citronové

Cukr nechte rozpustit v horké vodě. Po vychladnutí přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, citrony nakrájené na kolečka, kyselinu citronovou a nakonec bezové květy. Vše promíchejte, nádobu přikryjte čistou utěrkou, uchyťte ji dokola gumičkou nebo provázkem a tekutinu nechte 48 h louhovat. Poté je sirup připravený na scezení a nalití do sterilizovaných lahví, ve kterých vám v tmavém a chladném prostředí vydrží několik týdnů. Pokud byste jej chtěli uchovávat déle, dá se zamrazit v plastové nádobě nebo klasicky zavařit ve speciálním hrnci. Vychutnat si ho pak budete moci i po delší době. Nezapomeňte si hotový výrobek řádně označit stylovými visačkami!

Využití bezového sirupu je takřka nekonečné – kromě tradiční limonády jej můžete přidávat do koktejlů, zmrzliny, s jeho pomocí ozvláštníte tradiční salátovou zálivku vinaigrette, ledové čaje a všechny vaše pečené kreace.

 

Specialitou je alkoholický koktejl Hugo, ve kterém hraje sirup z bezových květů nezastupitelnou roli. Není nic jednoduššího, než si jej s pomocí výrobníku sycených nápojů připravit, pozvat pár přátel a vychutnat si letní podvečer se sklenkou vychlazeného drinku v ruce.

Koktejl Hugo

Na láhev Výrobníku sycených nápojů myDRINK našroubujte odšťavňovač a do láhve vymačkejte 2 limetky. Odšťavňovač sejměte a do láhve přidejte 80 ml sirupu z květů černého bezu, 300 ml vody a 400 ml bílého vína.

Láhev uzavřete a vložte do výrobníku. Tlačítko pro sycení stiskněte krátce (méně než sekundu) 6 až 10 krát po sobě a připravte osvěžující koktejl Hugo.

Láhev vyjměte z výrobníku, zvedněte šedý uzávěr pro pomalé odvzdušnění a vyčkejte, až přebytečný plyn odejde z láhve a přestane syčet. Modré tlačítko pro rychlé odvzdušnění nepoužívejte!

Koktejl Hugo nalijte do sklenic s ledem a lístky máty a podávejte.

Nápoj doladíte k dokonalosti tím, že si ve tvořítku na led zamrazíte pár bezových květů – výsledný efekt při podávání ohromí určitě nejen vás!

 

Bezový „cider“

  • 450 g cukru
  • 2 velké / 3 malé citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3,8 litru vody
  • 10 květů černého bezu

Cukr nechte rozpustit v jednom litru horké vody. Přidejte její zbytek, na kolečka nakrájené citrony a ocet. Bezové květy vložte do dostatečně velké mísy a zalijte je připravenou tekutinou. Mísu zakryjte čistou utěrkou, přichyťte ji provázkem nebo kolíčky a nechte vše 24–48 h louhovat. Pokud možno, tekutinu ráno a večer promíchejte. Po dvou dnech se objeví známky kvašení v podobě bublinek na povrchu. Pokud se tak nestane, přidejte malou špetku droždí a počkejte další den až dva. Poté nápoj slejte, nalejte do čistých lahví a dopřejte mu ještě 3–4 týdny odpočinku. Odměnou vám bude osvěžující šumivý nápoj jako stvořený pro horké letní večery.

 

Bezové smaženky neboli kosmatice

Naslano nebo nasladko – netradiční „řízek“ si zamilujete.

  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • cca 120 g / 3 lžíce hladké mouky
  • špetka kypřicího prášku / lžíce piva
  • slunečnicový olej na smažení
  • podle chuti: sýr (např. parmezán) nebo cukr a skořice

Všechny přísady promíchejte metličkou. Mouku nebo mléko přidávejte podle potřeby. Výsledná konzistence by měla připomínat palačinkové těsto, které na metličce ulpívá a zároveň z ní ještě stéká. Olej si co nejvíce rozpalte v hlubší nádobě (například v rendlíku) tak, aby se do něj květ téměř celý ponořil. Květy po jednom namáčejte do těstíčka, za stopku je přeneste do rendlíku, počkejte 20–30 vteřin do zezlátnutí a poté opět s pomocí stopky umístěte na ubrousek, kde z nich okape přebytečný tuk. Pro bezpečnou manipulaci použijte kuchařskou pinzetu. Stonky neodstraňujte, ale ani je nejezte (jsou tuhé), a květy při smažení neobracejte.

Pokud jste zvolili slanou variantu, podávejte bezové smaženky třeba s bramborovou kaší a okurkovým salátem, nebo jen tak s česnekovým dipem. Sladkou verzi dokončete obalením v cukru se skořicí a servírujte například ke kávě. Dobrou chuť!

Dobrý tip: nebojte se zvolit varianty ingrediencí dle svých preferencí – mléko polotučné nebo plnotučné, mouka špaldová, celozrnná,…

Bezové madlenky

Rozplývající se sladkou francouzskou pochoutku by měl alespoň jednou ochutnat každý. Zkuste třeba voňavou letní variantu!

  • 80 g másla (+ na vymazání formiček)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 120 g mouky (+ na vysypání formiček)
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 3 lžíce bezového sirupu

Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a lehké pěny. Správný výsledek poznáte tak, že se za metličkou budou tvořit stopy a zároveň hmota nabude alespoň dvakrát na objemu – vše by nemělo trvat déle než 10 minut. Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo a počkejte, než začne vonět po oříšcích. Tím si vytvoříte tzv. hnědé máslo, které madlenkám dodá barvu i chuť. Poté prosejte mouku s kypřicím práškem a opatrně zapracujte do pěny. Nakonec přidejte do mísy i rozpuštěné máslo a bezový sirup, promíchejte a dejte alespoň na 20 minut odpočinout do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou jen na 180 °C), silikonovou formu na madlenky vymažte rozpuštěným máslem, vysypejte moukou a naplňte. Nechte jim trochu místa, v troubě vyskočí. Pečte 8–10 minut do zezlátnutí a po vytažení nechte vychladnout.

Nakonec hotové madlenky posypte cukrem, polejte jednoduchou polevou z moučkového cukru a bezového sirupu, nebo je snězte jen tak. Buď jak buď, chutnat vám budou určitě!

Komentáře

Vložit komentář

Obnovit

Související zboží

399 Kč (vč. DPH)
Akce Video
319 Kč (vč. DPH)
-20 %
25 Kč (vč. DPH)
Akce Video
20 Kč (vč. DPH)
-20 %
259 Kč (vč. DPH)
Akce Video
207 Kč (vč. DPH)
-20 %
299 Kč (vč. DPH)
Akce Video
239 Kč (vč. DPH)
-20 %
319 Kč (vč. DPH)
Akce Video
255 Kč (vč. DPH)
-20 %
149 Kč (vč. DPH)
Akce
69 Kč (vč. DPH)
-53 %
399 Kč (vč. DPH)
Akce
319 Kč (vč. DPH)
-20 %
149 Kč (vč. DPH)
Akce Video
119 Kč (vč. DPH)
-20 %
499 Kč (vč. DPH)
Akce Video
399 Kč (vč. DPH)
-20 %
69 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
55 Kč (vč. DPH)
-20 %
79 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
63 Kč (vč. DPH)
-20 %
89 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
71 Kč (vč. DPH)
-20 %
89 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
71 Kč (vč. DPH)
-20 %
99 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
79 Kč (vč. DPH)
-20 %
699 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video
559 Kč (vč. DPH)
-20 %
29 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka
23 Kč (vč. DPH)
-20 %
2 999 Kč (vč. DPH)
Akce Novinka Video Doprava zdarma
2 399 Kč (vč. DPH)
-20 %