3 kroky k dokonalému hovězímu steaku

Datum publikování 7.2.2018

Spousta lidí tvrdí, že ten nejlepší steak je připravený na grilu… My zase tvrdíme, že stejně lahodný kus zvládnete i sami doma. Připravte si k tomu vyzrálý kus masa (pár tipů, jak ho vybrat, najdete níže), sůl, pepř a správnou pánev.

 

Za prvé: Maso!

 

Pro to, abyste si vychutnali perfektní steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizeru. A kdy steak dochutit? Až úplně nakonec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem (stačí spolu krátce prohřát).

maso na steak

Zleva: RIB EYE STEAK, HANGER STEAK, RUMPSTEAK, STRIPLOIN STEAK, FLANK STEAK

 

Připravit dobrý hovězí steak s trochou teoretického základu zvládne i začátečník. Tedy pokud má dobrou jazykovou výbavu, nebo náš praktický minislovník:

 

FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.

FILLET (TENDERLOIN) je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové.

PORTERHOUSE označuje plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.

T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.

STRIPLOIN STEAK také známý jako NEW YORK STRIP, je steak ze zadní části vysokého roštěnce.

SIRLOIN STEAK je steak z nízkého roštěnce.

RIB EYE STEAK značí hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce.

FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.

HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka.

RUMPSTEAK je plátek steaku odkrojený z vykostěné zadní kýty.

 

Aby bylo maso opravdu křehké, nemělo by být z čerstvě poraženého zvířete. Vybírejte tedy maso vyzrálé, které je vždy tmavší než maso čerstvé. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit.

 

Pánev grilovací SmartCLICK

 

Za druhé: Příprava

 

Pokud máte rádi steak pořádně krvavý, vystačíte si pouze s pánví. V opačném případě předehřejte troubu na 180 °C. Aby byl steak medium, medium well nebo well done, bude potřeba steak krátce dopéct v troubě.

Pokud si maso budete krájet sami, nebojte se ho ukrojit opravdu navysoko – minimálně na 2,5 cm tlusté plátky. Příliš tenký steak by byl ve výsledku tvrdý a suchý. Maso osušte utěrkou, nadbytečná vlhkost je u přípravy steaků nežádoucí, a nechejte odležet, aby maso získalo pokojovou teplotu.

Na sporáku zprudka rozpalte pánev, nejlépe takovou, kterou pak budete moci použít i v pečicí troubě. Jakmile se z ní začne kouřit, zmírněte výkon sporáku na střední stupeň a vložte maso na suchou pánev. Steak opékejte 2–3 minuty z každé strany a poté odstavte. Hotovo! Nyní je steak krvavý, tedy rare. Jestliže vám to takto stačí, můžete podávat. Pokud máte raději steak propečený jako medium, vložte pánev se steakem do trouby a pečte zhruba 5–8 minut, well done 12–15 minut.

 

Za třetí: Servírování

 

Pamatujte si, že maso musí po dopečení ještě chvíli odpočívat. Pokud ho rovnou nakrájíte, vyteče z něj šťáva. Steak tedy odstavte alespoň na 5 minut do tepla a pánev přikryjte poklicí. Jakmile bude vaše maso odpočívat, připravte si přílohy a nahřejte talíře. Před servírováním maso dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Aby byl zážitek naprosto dokonalý, nezapomeňte na steakové nože! Speciálně broušené zoubky nebudou zatrhávat ani syrovější části masa.

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat


Související zboží

1 199 Kč (vč. DPH)
Akce Video
999 Kč (vč. DPH)
-16 %
Video Doprava zdarma
1 249 Kč (vč. DPH)
Video
399 Kč (vč. DPH)
Video
399 Kč (vč. DPH)
Novinka Video
699 Kč (vč. DPH)