3 kroky k dokonalému hovězímu steaku

Datum publikování 7.2.2018

Spousta lidí tvrdí, že ten nejlepší steak je připravený na grilu… My zase tvrdíme, že stejně lahodný kus zvládnete i sami doma. Připravte si k tomu vyzrálý kus masa (pár tipů, jak ho vybrat, najdete níže), sůl, pepř a správnou pánev.

 

Za prvé: Maso!

 

Pro to, abyste si vychutnali perfektní steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizeru. A kdy steak dochutit? Až úplně nakonec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem (stačí spolu krátce prohřát).

maso na steak

Zleva: RIB EYE STEAK, HANGER STEAK, RUMPSTEAK, STRIPLOIN STEAK, FLANK STEAK

 

Připravit dobrý hovězí steak s trochou teoretického základu zvládne i začátečník. Tedy pokud má dobrou jazykovou výbavu, nebo náš praktický minislovník:

 

FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.

FILLET (TENDERLOIN) je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové.

PORTERHOUSE označuje plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.

T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.

STRIPLOIN STEAK také známý jako NEW YORK STRIP, je steak ze zadní části vysokého roštěnce.

SIRLOIN STEAK je steak z nízkého roštěnce.

RIB EYE STEAK značí hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce.

FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.

HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka.

RUMPSTEAK je plátek steaku odkrojený z vykostěné zadní kýty.

 

Aby bylo maso opravdu křehké, nemělo by být z čerstvě poraženého zvířete. Vybírejte tedy maso vyzrálé, které je vždy tmavší než maso čerstvé. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit.

 

Pánev grilovací SmartCLICK

 

Za druhé: Příprava

 

Pokud máte rádi steak pořádně krvavý, vystačíte si pouze s pánví. V opačném případě předehřejte troubu na 180 °C. Aby byl steak medium, medium well nebo well done, bude potřeba steak krátce dopéct v troubě.

Pokud si maso budete krájet sami, nebojte se ho ukrojit opravdu navysoko – minimálně na 2,5 cm tlusté plátky. Příliš tenký steak by byl ve výsledku tvrdý a suchý. Maso osušte utěrkou, nadbytečná vlhkost je u přípravy steaků nežádoucí, a nechejte odležet, aby maso získalo pokojovou teplotu.

Na sporáku zprudka rozpalte pánev, nejlépe takovou, kterou pak budete moci použít i v pečicí troubě. Jakmile se z ní začne kouřit, zmírněte výkon sporáku na střední stupeň a vložte maso na suchou pánev. Steak opékejte 2–3 minuty z každé strany a poté odstavte. Hotovo! Nyní je steak krvavý, tedy rare. Jestliže vám to takto stačí, můžete podávat. Pokud máte raději steak propečený jako medium, vložte pánev se steakem do trouby a pečte zhruba 5–8 minut, well done 12–15 minut.

 

Za třetí: Servírování

 

Pamatujte si, že maso musí po dopečení ještě chvíli odpočívat. Pokud ho rovnou nakrájíte, vyteče z něj šťáva. Steak tedy odstavte alespoň na 5 minut do tepla a pánev přikryjte poklicí. Jakmile bude vaše maso odpočívat, připravte si přílohy a nahřejte talíře. Před servírováním maso dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Aby byl zážitek naprosto dokonalý, nezapomeňte na steakové nože! Speciálně broušené zoubky nebudou zatrhávat ani syrovější části masa.

Komentáře

Mohou vkládat pouze členové TESCOMA Clubu

Registrovat


Související zboží

Video Doprava zdarma
899 Kč (vč. DPH)
Video Doprava zdarma
699 Kč (vč. DPH)
1 199 Kč (vč. DPH)
Akce Doporučujeme Video Doprava zdarma
999 Kč (vč. DPH)
-16 %
Akce + dárek Video Doprava zdarma
1 249 Kč (vč. DPH)
Video Doprava zdarma
399 Kč (vč. DPH)
Video Doprava zdarma
399 Kč (vč. DPH)
599 Kč (vč. DPH)
Akce Video Doprava zdarma
499 Kč (vč. DPH)
-16 %
Video Doprava zdarma
699 Kč (vč. DPH)