info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobroty20 druhů cukroví za jeden den? Snadné!

20 druhů cukroví za jeden den? Snadné!

Za pár týdnů je tu advent, a tak nás co nevidět - kromě shánění dárků a úklidu domácnosti - čeká také spousta času stráveného u trouby. Svátky si totiž bez cukroví snad ani neumíme představit. Pokud vám ale letos na pečení nezbude moc času, máme pro vás skvělý tip.

Abyste své nejbližší a návštěvy sladce pohostili, nemusíte nutně pečení věnovat celé týdny. Pořiďte si Lis na těsto/zdobičku DELÍCIA! S tímto úžasným pomocníkem snadno a rychle vykouzlíte hned 20 druhů cukrovinek naráz - stačí si pohrát s tvary, příchutěmi, zdobením či náplněmi. A ostatní budou jen žasnout, jak jste to všechno zvládli.
 
Lis na těsto / zdobička DELÍCIA, kovový - obrázek


20 lisovacích kroužků = 20 tvarů sušenek


Ptáte se, v čem je ten trik? Kovový lis totiž obsahuje 20 lisovacích kroužků, s nimiž vykouzlíte 20 tvarů sušenek, na kterých si můžete pochutnávat kdykoliv, nejen na Vánoce. Výborné domácí keksy jsou raz dva hotové a zamilují si je jak vaše děti, tak i vy třeba u šálku oblíbené kávy. A pokud lisovací kroužek vyměníte za dekorační trysku (4 dekorační trysky jsou součástí balení), rázem lis proměníte ve zdobičku, se kterou své cukrářské umění dovedete k dokonalosti. Pak už vám stačí znát jen recept:

Pro základní těsto na máslové sušenky budete potřebovat:
  • 420 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 vaječné žloutky
Všechny suroviny zpracujte ve vláčné těsto a naplňte jím lis (těsto nesmí být vychlazené). Na nevymazaný plech nanášejte tvary dle libosti, pomocí dávkovače můžete měnit i jejich velikost. Pečte 15–20 minut při teplotě 160 °C, sundávejte z plechu ještě teplé.
 
Lis na těsto / zdobička DELÍCIA, kovový - obrázek
Čokoládové fondue DELÍCIA - obrázek


Co tvar, to jiná příchuť? Ano!

Ze základního těsta pak snadno připravíte lahodné variety, takže si můžete vyrobit např. kokosové hvězdičky, citrónová srdíčka nebo kakaové kytičky…lisem DELÍCIA se fantazii meze nekladou. Jak na ně?

• Kakaové – k surovinám přidejte navíc 20 g holandského kakaa.

• Citrónové – do těsta přilijte 2 lžíce citrónové šťávy.

• Mandlové – přimíchejte 60 g mletých mandlí (stejné množství platí i pro vlašské ořechy).

• Kokosové – množství mouky v základu snižte o 50 g, přisypte 70 g mletého kokosu.

• Oříškové – ze základu odeberte 30 g mouky, přidejte 60 g mletých lískových oříšků.

Mrkněte, jak snadno se s lisem na sušenky pracuje:
 


Vždy perfektní Vánoce

K Vánocům neodmyslitelně patří i tradiční vánočka. Můžete ji uplést ze čtyř, šesti, nebo dokonce devíti pramenů a pak jen doufat, že se vám vaše umělecké dílo v troubě „nerozjede“. Pokud ale nemáte před Vánoci na experimenty dost času, jistě vám přijde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA.
  • Vánočka bude díky propracovaným detailům krásně tvarovaná.
  • O rovnoměrné propečení se postará prvotřídní silnostěnná keramika, z níž je forma vyrobena.
  • Díky atraktivní dvoubarevné glazuře vypadá stylově, takže po Vánocích poslouží jako dekorace.
Keramická forma vánočka DELÍCIA - obrázek

Pokud se rozhodnete vánočku z naší formy vyzkoušet, máme pro vás recept: 

Máslová vánočka

Připravte si
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 2 dl mléka
  • trocha soli
  • rozinky
  • sekané mandle
Do mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj přisypte sekané mandle a rozinky a počkejte přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud nevykyne (doba kynutí závisí na teplotě v místnosti).

Keramickou formu vymažte máslem, naplňte těstem a dejte kynout další hodinu. Pečte při 160 °C asi 45 minut, ihned po upečení vánočku vyklopte a nechte vychladnout.

Podívejte se, jak se ve formě peče: